Címlap Nagyvilág

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Nagyvilág
Egy indiai sikertörténet - És a visszája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 23. szombat, 09:11

Az Újdelhi közelében fekvő Gurgaon bő két évtizede igazából nem is létezett. Ma 26 bevásárlóközponttal, hét golfpályával, Chanel és Louis Vuitton luxustermékeket forgalmazó elegáns boltokkal rendelkezik. Gépkocsiszalonjaiban fénylő Mercedes és BMW autók kínálják magukat, gomba módra nőnek a lakótornyok, a Cyber City nevű futurisztikus üzleti központban pedig a világ legnagyobb vállalatainak cégtáblái sorakoznak.

Módosítás dátuma: 2011. július 29. péntek, 12:19
Bővebben...
 
Iskolák a piacon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 17. vasárnap, 14:18

Nem válik politikamentessé a romániai oktatási rendszer, mert ahol pénzt osztanak, ott lobbi születik. A kormány optimista, az viszont már kevésbé, aki a terepen látja, hogyan landolnak a központi elképzelések az iskolákban és a finanszírozó önkormányzatoknál. Az iskolák maguk döntik el, ki lesz az igazgató, az iskolaszékek döntik el, mit kínál az iskola, és ki taníthat az intézményben, a tanár maga dönti el, milyen módszereket vet be az órán, sőt azt is, mire szánja a tanóra negyedét. Az önkormányzat pedig maga dönti el, mennyi pénzt ad erre.

Módosítás dátuma: 2011. július 17. vasárnap, 14:28
Bővebben...
 
Egymásra utalva PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hecser László   
2011. július 17. vasárnap, 12:19
Az 1989. decemberi eseményeket követő népszámláláskor, 1992-ben Székelyszáldoboson még alig kilencen vallották magukat cigánynak (akkor még ez is hivatalos kifejezés volt.) Tíz esztendő múlva viszont hatszázan, de sajnos ez sem tükrözte hitelesen a valóságot; sokan magyarként vagy románként határozták meg identitásukat.
Módosítás dátuma: 2011. július 17. vasárnap, 13:27
Bővebben...
 
Örkő a változás útján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: B. Kovács András   
2011. július 12. kedd, 10:45

Romatelepi összeírások (Sok szó, kevés ismeret): A sepsiszentgyörgyi Őrkőről, ahol a helyi romák legnagyobb csoportja él, a legfantasztikusabb mítoszok keringenek a városban. Amióta iskolával, apácakolostorral, Közösségi Házzal és plébániával is ellátták – mely jele mindannak, hogy a város valamilyen módon szeretné bekapcsolni a cigánytelepet a település vérkeringésébe –, az Őrkő már nem az az Isten háta mögötti zuga Szentgyörgynek, amely volt.

Módosítás dátuma: 2011. július 12. kedd, 21:37
Bővebben...
 
A cigány nyelv tudós őrzője PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 12. kedd, 06:39

Múlt hétvégén, 80 éves korában távozott el az élők sorából Dr. Milan Shipka, nyelvtudományi professzor, kinek fő műveiként tarthatjuk számon a Language and Ethnic Relations (A nyelv és etnikum viszonya, 1984) s Language and culture of Roma (A romák nyelve és kultúrája, 1986) című könyveit. Ugyanebben az évben szervezte meg azonos című nemzetközi konferenciáját, melyen a világ 300 legkiemelkedőbb nyelvésze, társadalomtudósa és történésze vett részt.

Módosítás dátuma: 2011. július 12. kedd, 06:53
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

10. oldal / 17
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria