Címlap Nagyvilág

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Nagyvilág
Mikor lesznek a romák saját boldogságuk kovácsai? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Daniela Obšasníková   
2011. szeptember 04. vasárnap, 10:15

Mikor lesznek a romák saját boldogságuk kovácsai? Ezt a kérdést teszem fel minduntalan, mikor a szegénységgel és nyomorúsággal találkozom a szlovákiai roma telepeken. Évek óta keresem kérdésemre a választ.  Ma már tudom, csak akkor lesz így, ha mi nem romák  szívélyesen és igazi szeretettel ezt megengedjük  nekik. Amikor szíveinkben igazi szabadságot adunk nekik, támogatni fogjuk a jószándékait és tetteiket.A szlovákiai romák egy gyerekre emlékeztetnek, akit a szülei a nagyszülei meg a többi családtag is pénzzel támogat. Pontos elképzeléssel arról, hogy a gyermek ezt mire fogja felhasználni.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 04. vasárnap, 11:05
Bővebben...
 
"Máshol se lenne jobb..." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bokor Gábor   
2011. szeptember 04. vasárnap, 08:19

Nagy port kavart az új munkatörvénykönyvvel együtt életbe lépett napszámostörvény. Voltak, akik úgy gondolták, ezzel rendeződik a napszámosok alkalmazásának kérdése, mások fölösleges, sem a munkáltató, sem az idénymunkások számára kedvezményt nem hozó intézkedésnek fogták fel. Amiben szinte mindenki egyetértett: a napszámostörvénnyel a törvényhozó az államkassza bevételi forrásait akarta növelni. Arra viszont nem gondolt senki, egyáltalán van-e jövője a napszámosmunkának? Van-e szükség egyre inkább gépesített világunkban szakképzetlen, kétkezi munkát vállaló dolgozókra? Mindkét kérdésre a zágoni Majlát Györgytől kaptunk választ. Egyszerűen fogalmazott: a napszámosra ma már szinte nincs szükség.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 04. vasárnap, 08:39
Bővebben...
 
A „szél fiai” és a cigányság beilleszkedésének útja-módja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sylvester Lajos   
2011. szeptember 03. szombat, 19:57

Franciaországban újra lángolni kezdett az a tűz, amelyet a francia politikai kovácsfújtatókból az országot elárasztó romániai származású "szél fiai" az izzó szénre fújnak. (A "szél fiai" bizonyos körökben a vándorlásra-kóborlásra hajlamos cigányok kedvesen kíméletes megnevezése.)A franciaországi cigány bevándorlás elleni fellépés a múlt évben tetőzött, amikor Nicolas Sarkozy az olasz mintát követve lebontatta az illegális cigány táborokat, és fejenként 300 euró zsebpénzzel tömegesen zsuppoltatta haza származási helyükre, elsősorban Romániába és Bulgáriába a "szél fiait", akik a kinn szerzett cuccokkal megrakott bőröndökkel meg is érkeztek "rendeltetési helyükre", s akik közül többen már a repülőtéren kijelentették, hogy az első alkalommal visszautaznak az őket hazapostázó államba, ami a balliberális és más emberjogvédők körében ujjongó örömmámorral tetőzött, lám, Nicolas Sarkozy terve a visszájára fordult.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 06. kedd, 16:04
Bővebben...
 
Khanceske – Romák és Útonlévők Nyugat-Wales-ben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. szeptember 02. péntek, 08:45

Nyugat-Walesben tartják idén a romák és útonlévők két napos fesztiválját, szeptember 30. és október 1. között. A gazdag programban előadások, tudományos igényű fórumok és művészeti produkciók szerepelnek. Több kiállítás is színesíti a palettát, így például egy fiatal magyarországi fotós Duka Andrea kiállítása. Ő tervezte többek között az eseményt népszerűsítő, a képünkön látható, két plakátot is…

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 17:24
Bővebben...
 
"A szabadság lajtorjája" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2011. augusztus 30. kedd, 06:32

"A szabadság egy lajtorja, melynek egyik vége a pokolba a másik vége a menyországba nyúlik."  Nem szeretnék arról beszélni, amit a médiában hallani, olvasni lehet, sem azokról az intézkedésekről amik  zajlanak.  Arról beszélek, amit kevesen éreznek, látnak, hallanak. Vagy mert nem akarják, vagy mert nincs is lehetőségük megtudni  mi zajlik a romák-cigányok belső világában, lelkében- mialatt mi a külvilág az ő integrációjukkal, asszimilációjukkal foglalkozunk. Nem sorolom fel, hogy a Roma Integráció Évtizede ( 2005-2015) mennyi megpróbáltatással járt és jár mindkét fél részére. Emberi szempontból emelek ki néhány szempontot ,ami bárhova tartozó embert egyaránt fájóan érintene.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 30. kedd, 15:16
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

9. oldal / 17
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria