Címlap Nagyvilág

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Nagyvilág
Én cigányprímás vagyok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. február 12. vasárnap, 08:35

Cikkajánló /Pannon Lapok:Fantasztikus koncertet adott a múlt héten Veszprémben Roby Lakatos és együttese. A Brüsszelben élő magyar hegedűvirtuóz úgy játszott másfél órán át a Pannon Egyetem aulájában, hogy még a házigazda Mendelssohn kamarazenekar tagjai is - amikor nem kísérték - ámulva, csillogó szemmel hallgatták.

A közönség a farsangi koncert végén nehezen engedte le a színpadról. Roby Lakatossal veszprémi fellépése előtt beszélgettünk.

Bővebben...
 
Miroslav Pollák a szlovákiai romák helyzetéről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. február 06. hétfő, 21:04

Beszélgetés Miroslav Pollák szlovák romaügyi kormánybiztossal a roma integrációs stratégiáról: - A hét elején egy jelentést tett közzé a szlovákiai romák helyzetéről szólt – pénzügyi-gazdasági megközelítésben. Minek kapcsán készült ez az elemzés?

Módosítás dátuma: 2012. február 06. hétfő, 21:32
Bővebben...
 
Magyar cigányok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rona Jutka   
2012. február 05. vasárnap, 11:58

Magyar cigányok - Túlélők vallanak: Rona Jutka Hollandiában élő fotóművész, aki - kivándorolt magyar zsidók gyermekeként - a holokausztot egy holland parasztcsalád védelmében élte át. 2004-ben Magyarországon, a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ megnyitásán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is.

Módosítás dátuma: 2012. február 05. vasárnap, 15:54
Bővebben...
 
Django Reinhardt magyar volt? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sárics Tamás   
2012. január 10. kedd, 08:53

Django Reinhardt magyar volt? – gondolatok a cigány identitásról: Nem, Django természetesen nem volt magyar. Pedig sokan ezt állítják, anélkül, hogy tudatában lennének mit is állítanak. Sokan ezt állítják, akik a cigányságot nem képesek saját jogán, önálló népként-nemzetként elfogadni, és mindenáron a magyarság részeként próbálják meg definiálni őket. Ők nem “cigányokról”, még kevésbé “romákról” hanem “cigány származású magyarokról” vagy röviden csak “cigány-magyarokról” beszélnek. Márpedig ha jól belegondolunk ilyen nincs. Valaki vagy cigány, vagy magyar, vagy mindkettő, esetleg egyik sem. De még soha senki sem lett attól magyar, hogy cigány származásúnak született – mint ahogy magyarnak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki roma/cigány legyen.

Bővebben...
 
Európa népfogyatkozása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sylvester Lajos   
2012. január 06. péntek, 22:15

Az új évi lapszámokban többet olvasni, más hírforrásokból is többet hallani és látni az Európa-szerte pusztító népfogyatkozásról. A pusztító kifejezést a népfogyatkozással kapcsolatban nem kell "macskakörmözni", valós helyzet ez, az őshonos lakosság Európa széltében-hosszában apad, még akkor is, ha az átmeneti kategóriát képező cigányságot is őshonosnak tekintjük, bárhol is éljen.

Módosítás dátuma: 2012. január 06. péntek, 22:22
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 17
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria