Címlap CTMT

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

CTMT

Cigány Tudományos és Művészeti TársaságOrszágodba befogadtál…? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Judit   
2011. október 14. péntek, 06:15

A napjainkban súlyos társadalmi gondot jelentő „cigánykérdés” rendezéséhez elengedhetetlen a cigányság kultúrájának, szokásrendszerének megismerése. A kívülálló számára olykor ijesztő, olykor taszító lehet, haragot vagy félelmet gerjeszthet, ha nincs fogalma arról, miért viselkednek időnként a társadalmi normáktól eltérően.

Módosítás dátuma: 2011. október 16. vasárnap, 21:25
Bővebben...
 
"Értetek kiáltok”- cigány irodalmi est PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Frigyesy Ágnes   
2011. október 12. szerda, 06:08

 

„Értetek kiáltok” címmel cigány irodalmi estre és hozzá kapcsolódó képzőművészeti tárlat megnyitására került sor 2011. október 6-án  Budapesten, a Párbeszéd Háza (Jezsuita Székház) kápolnájában.

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi tudományos konferenciájának nyitó rendezvényén részt vett többek között Rostás-Farkas György, József Attila díjas író, Ravasz József, a tanítvány, Ruva Farkas Pál és leánya, Rozália, illetve a résztvevők megtekinthették Illés Bódi Barbara, Lakatos Klára, Mándoki Halász Zsóka, Pató Selam színes képeit, F. Tóth Zsuzsa grafikáit, és a Romano Nevo Lil szlovákiai cigány újság és hírügynökség fotóit.

Módosítás dátuma: 2011. október 12. szerda, 06:28
Bővebben...
 
Két romakonferencia Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. október 12. szerda, 05:36

Két konferenciát is tartottak, október 8-án,  a  roma stratégia témájában Budapesten. A Királyhágómelléki Egyházkerület és a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság rendezvényein elhangzottakból az alábbiakban idézünk:

„A kisebbségi empátia késztet bennünket arra, hogy a cigány kisebbség iránt teljes szolidaritást érezzünk” – mondta Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke.

Módosítás dátuma: 2011. október 26. szerda, 21:19
Bővebben...
 
Az autonómia nem varázsszó, sem átok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Duray Miklós   
2011. október 11. kedd, 22:20

A romakérdés megoldásához rövid és hosszú távú intézkedésekre egyaránt szükség van, s minden esetben tekintettel kell lenni az érintett népcsoportok sajátosságaira – véli Duray Miklós felvidéki magyar politikus és közíró, aki erről a témáról múlt pénteken tartott előadást Budapesten a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. konferenciájának megnyitásakor.

Módosítás dátuma: 2011. október 27. csütörtök, 06:35
Bővebben...
 
CTMT XXI. konferencia zárónyilatkozata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. október 11. kedd, 13:13

Zárónyilatkozat :A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 2011. október 6-9. között tartotta XXI. Nemzetközi Tudományos Konferenciáját, melynek témája az Európai Roma Stratégia megvalósításának lehetőségei.

A cigányság ügye nem egyes nemzetek belügye, hanem egy kontinentális nagyságrendű közös feladat, ezért minden országra és az élet minden területére kiterjedő társadalmi összefogásra van szükség. Ennek elmulasztása esetén mindannyiunk közös sorstragédiájával állunk szemben.

A 2011 júniusában elfogadott uniós stratégia minden tagországára nézve kötelező keretrendszert fogalmazott meg, mely tervezhetővé és számonkérhetővé is teszi a cigányság felzárkóztatását célzó intézkedéseket, nemzeti szintű programokat.

Módosítás dátuma: 2011. október 26. szerda, 21:16
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

6. oldal / 11
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria