Címlap Cikkajánló

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

vélemény
Amrita Sher-Gil – Tablókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. július 13. szombat, 11:12

Ötven óriási méretű tablón mutatja be az indiai modern festészet megújítójaként számon tartott, indiai–magyar festőművész életét az Amrita Sher-Gil nyomában című kiállítás. A többnyire Amrita apja, Umrao Singh és Baktay Ervin által készített fotók bemutatják a tragikusan fiatalon és rejtélyesen elhunyt művész mozgalmas életét. A félig magyar Amrita Sher-Gil (magyar keresztnevén Dalma) rövid élete alatt forradalmasította az indiai festészetet, 1933-ban, 20 évesen Fiatal lányok című képével elnyerte a párizsi Grand Salon aranyérmét. A magyar vidéken éppúgy otthon érezte magát, mint a Himalája lábánál; nagybátyja volt a neves indológus Baktay Ervin.

Módosítás dátuma: 2013. július 13. szombat, 11:19
Bővebben...
 
Az utcajogászok és a galambok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. július 08. hétfő, 06:43

A "Blaha" a pesti embernek fogalom, jóllehet már a Nemzetit, az Emkét, és annak legendás cigányát is csak egy régi nóta őrzi. A napjainkban elhanyagolt, kultúráját vesztett tér ez időtájt az ilyen-olyan okból összeverődő emberek, ám jobbára hajléktalanok találkahelye lett. Az összecsukhatós asztalkával, fához támasztott transzparenssel péntek délutánonként megjelenő "Utcajogászok" nem véletlenül választották a Blahát speciális no meg hát ingyenes jogsegélyszolgálatuk szinteréül.

Bővebben...
 
Cigány út: a magyar roma a gárdától tart, a horvát reménykedik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. július 06. szombat, 07:36

A beás cigányok a leginkább alkalmazkodók, de az ő sorsuk sem könnyű a magyar-horvát-szerb háromszögben... Több tízezer cigány él a Dráva és a Száva között, s túlpartjaikon három honban: Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában. 600 éve érkeztek az elsők, a többség a 19. század elején a romániai csoportos rabszolgaság elől menekült erre a tájra, amely történelme során sokáig volt (magyar-horvát a monarchiában 1918-ig, szerb-horvát még az 1. világháború után is) közös állam.

Módosítás dátuma: 2013. július 09. kedd, 07:06
Bővebben...
 
Melinda álma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. július 03. szerda, 10:04

Rézműves Melindának sikerült az, ami a cigányok közül addig szinte senkinek a falujában: diplomát szerzett Budapesten, néprajzkutató lett, elvégezte a Pécsi Tudományegyetem doktori iskoláját, és megalapította az ország első roma tájházát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon.

Bővebben...
 
Négymillióan a létminimum alatt Magyarországon? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. június 24. hétfő, 17:46

Sokkoló becslést tett közzé Ferge Zsuzsa szociológus egy nemrég megjelent írásában. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének felkérésére írt cikkben a szociológus azt írja: közel négymillióan élnek a létminimum alatt.

Bővebben...
 
„A művészet segít a roma gyerekeknek” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. június 23. vasárnap, 13:37

 

„A művészet segít a roma gyerekeknek” címmel közölt riportot a Reuters a Berettyóújfalui iskoláról. Mint írják, a település oktatási intézményében olyan különleges felzárkóztató program működik, amely segít elfelejteni a szegény sorból érkező roma és nem-roma diákoknak, hogy milyen reménytelen körülmények között élnek, „de amikor vége az iskolának, és hazamennek, kénytelenek a valós életükkel szembesülni, ami a legtöbbjüknél például azt jelenti, hogy már folyóvíz sincs a házban, ahol felnőnek”.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

10. oldal / 28
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria