Címlap Cikkajánló

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

vélemény
Dvomi chodnickami - Juraj Roštáš Farkaš PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gregor Papucek   
2014. június 19. csütörtök, 16:38

Dvomi chodnickami - Két út címmel jelent meg Gregor Papucek és Zlatko Papucek szlovák nyelvű műfordításkötete. A kiadványban szerepelnek többek között Rostás - Farkas György lefordított versei is. Az alábbiakban a fordítónak a költő versei elé írt bevezetőjét és néhány verset idézünk.

Módosítás dátuma: 2014. június 19. csütörtök, 17:10
Bővebben...
 
Egy füleki zenész, Génya Ferenc álomharcai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Juhász Dósa János   
2014. június 12. csütörtök, 21:17

Próbálkozott a Megasztárban, később az X-faktorban is. A fülekiek a Vértestvérek című musicalben ismerhették meg, amelyben a The Funk Rock Band nevű zenekarával működött közre. Tavaly jelent meg az első hanghordozója, s ha minden a tervei szerint alakul, az idén decemberben következhet a második is. S közben Füleki pite címmel még filmet is terveznek, amolyan könnyed hangvételű, némi erotikával átitatott bulizós hangulatút.

Módosítás dátuma: 2014. június 13. péntek, 05:08
Bővebben...
 
"Csak abból adhatok, amim van..." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: R. Kovács Aranka   
2014. június 01. vasárnap, 15:45

Beszélgetés Rostás - Farkas Györggyel: 2014.05.27-én a Nyírteleki Általános Iskola „Szólj, én hallgatlak”címmel rendezte meg a III. Megyei Cigány Szavalóversenyt, ahol cigány származásukat vállaló tanulók vehettek részt kedvenc verseikkel. Ebből az alkalomból beszélgetőpartnerem Rostás-Farkas György költő.

- Kérem, mondja el, hogyan került kapcsolatba Nyírtelekkel, rendezvényünkkel!

A 90-es években ismerkedtem meg Lázár Péterrel, a Kedvesház megálmodójával, alapítójával. Barátságunk azóta is tart,  és remélem tartani fog a világ végezetéig. Hívó szavára mindig elmegyek. Most is ő hívta fel a figyelmemet erre a hagyományteremtő rendezvényre, és ő ismertetett meg Nagy Anna szervező-tanárral, a szavalóverseny ötletgazdájával.

Módosítás dátuma: 2014. június 01. vasárnap, 16:47
Bővebben...
 
Elég volt a kóborlásból PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kocsis Csaba   
2014. május 08. csütörtök, 06:25

Beszélgetés ifj. Miczura Károly prímással

Néhány esztendővel ezelőtt lefotóztam egy cigányzenészt az újfalui kórházban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy készítek vele egy interjút. A fotó azóta a Házam-hazám fotótárlatom része, sőt azóta az unokáját ábrázoló fotografika is meghatározó darabja a kiállításnak, de a cikk nem készült el, de a sors úgy hozta, hogy pár hónapja együtt zenélhetek Ifj. Miczura Károllyal, akit mint zenészt, családapát nagyra becsülök.

Módosítás dátuma: 2014. május 08. csütörtök, 06:37
Bővebben...
 
Rendhagyó portré Dr. Dervis Selhanovićról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2014. május 02. péntek, 10:16

Egy név. Egy Emberé. Egy némiképp titokzatos, lebilincselően sokoldalú, és feltétlenül karizmatikus egyéniségé. Milyen sok, s milyen kevés lenne, ha csupán foglalkozásain keresztül szeretném bemutatni viselőjét! Manapság gyakorta (nagyon is hibásan) munkakörük függvényeként identifikálják az embereket, ám Dr. Dervis Selhanović tevékenysége oly sokrétű és szerteágazó, hogy azok felsorakoztatásával legfeljebb érzékeltetni lehet valódi, belső lényét. Ma Podgoricában él és dolgozik, a Centar za Ocuvanje i Razvoj Kulture Manjina (Kisebbségi Kultúrák Megőrzésének és Fejlesztésének Központja) igazgatója.

Módosítás dátuma: 2014. május 02. péntek, 13:54
Bővebben...
 
A "Sárközi strófa" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Király Gábor   
2014. május 01. csütörtök, 13:34

Apránként rángatom ki kezéből a verseit. De ha sikerül feldühítenem, át-átküld nekem egy sorozatot. 60, 44, 28, szonettből álló ciklusokat, melyeket egy ültő helyemben falok fel. Megunhatatlan áradás, tömör, lírai képek mögé rejtett szikár nagyregények.Sárközi László, a költő, már tud két ujjal írni, és amennyiben ezt annak lehet nevezni, a járásra is képes. Még csak nyolc év telt el 2005 óta, hogy leütötték a nyílt utcán, eltört a gerince. Nem biztos, hogy azért mert cigány.

Módosítás dátuma: 2014. május 01. csütörtök, 13:55
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

5. oldal / 28
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria