Címlap Cikkajánló

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

vélemény
Asszimilációs vita PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Kornélia   
2012. január 08. vasárnap, 18:08

A húszegynéhány éve – valójában hosszú évtizedek óta – szőnyeg alá söpört probléma mára olyan méretűre duzzadt, hogy a szobában lassan elférni és élni sem lehet tőle. A cigány-nem cigány együttélés nevű porcicából szépen lassan fenevad lett, és bár már az 1990-es években is szedte áldozatát mindkét oldalról, a magyar politika egyik legforróbb témájává Olaszliszka és Tatárszentgyörgy óta vált. Megoldás helyett egyelőre csak a bűnbakok száma növekszik. A 2006 óta látványosan eszkalálódó feszültségben pedig minden korábbinál vehemensebben merül fel sokak részéről az igény: a roma kisebbség asszimilálódjék. Legyenek a cigányok olyanok, mint mi, és azzal minden probléma megoldódik – állítják többen.

Bővebben...
 
Élet-ének PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. január 02. hétfő, 11:01

Élet-ének / Szalóki Ági koncertjéről: Afféle óévbúcsúztató, újévköszöntő, a nehéz időszakban pozitív gondolatokat sugárzó koncertet adott Szalóki Ági énekesnő zenésztársaival a Művészetek Palotájában péntek este, Élet-ének címmel. A csaknem telt házas fellépésen új és régi dalok, gitárra mondott versek szerepeltek, kezdésnek egy Pilinszky, a Tiltott csillagon, Korom Attila zenéjére, majd egy Cseh Tamás–Bereményi Géza-féle zeneköltemény, a Gyerekkorom.

A latinos alaphangulatot a Jónás Tamás-versre íródott Önkéntes vak viszi tovább: Szabó Dániel hangszerelte a koncert számait, aki remek zongora- és szintetizátorjátékával, szólóival is közreműködik. Majd végre felderülünk: Szabó T. Anna verse, az Új lakás következik – énekelve. Amelyben antracit színű fugáról, kéteres kábelről és a munkalap élfóliájáról hallhatunk – mindig is szerettük az abszurd ötperceseket.

Módosítás dátuma: 2012. január 02. hétfő, 11:24
Bővebben...
 
Nem odafent, idelent dől el a cigány sorsa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. január 02. hétfő, 10:44

Tisztességes munka az Azori-szigeteken megtárgyalt Összeurópai Roma Stratégia, de nagyrészt régóta ismert igazságokat fogalmaz meg a cigányságról – mondja az általunk megkérdezett szakértő. Hajdú Géza romológus szerint nincs két egyforma helyzetű és célú cigány közösség, ezért sem sikerült központi programokkal segíteni rajtuk.

Módosítás dátuma: 2012. január 03. kedd, 22:12
Bővebben...
 
Tabukat döntögetni... PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. december 12. hétfő, 11:19

Az előítéletek egészséges dolgok, mindenkinek vannak előítéletei. Komoly gond akkor van velük, ha beigazolódnak. Márpedig a magyar társadalom azt éli meg évtizedek óta, hogy folyamatosan beigazolódnak a cigányokkal kapcsolatos előítéletei – mondja Forgács István romaügyi szakértő, a debreceni református romakollégium tanácsadója és tanára a Magyar Kurír riporterének nyilatkozva.

Bővebben...
 
Hovatovább - a Beszélő kulturális fesztiválja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. december 01. csütörtök, 18:06

Filmvetítés, koncertek és színházi előadás is várja az érdeklődőket november 30. és december 14. között a Beszélő folyóirat Hovatovább című kulturális fesztiválján Budapesten. A fesztiválon roma művészek, a roma művészettel foglalkozók, valamint vállaltan antirasszisták lépnek fel. A rendezvény a romák és a nem romák közötti együttműködésről szeretne szólni, emellett idén az oktatás, a sikeres kísérletek lesznek a központban - közölte a szervező az MTI-vel.

Bővebben...
 
"Munka és hit..." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 24. csütörtök, 15:35

A hetek.hu interúja Choli Daróczi Józseffel: „A cigányok rendkívül széthúznak. Közösséget kellene teremteni közöttük, de ezt csak a keresztény erkölcsiség talaján lehet megvalósítani” – állítja Choli Daróczi József költő. Ő fordította le lovári nyelvre a Szentírást, megalkotta a gyerekeknek szóló Képes Bibliát, és rendszeresen lejár Tarnabodra cigány gyerekeket tanítani. Azt tapasztalja, hogy a Jobbik erősödése és a cigánygyilkosságok miatt a romák egyre jobban félnek, s igyekeznek „láthatatlanná” válni a társadalomban.

Módosítás dátuma: 2011. november 25. péntek, 16:21
Bővebben...
 
«ElsőElőző212223242526272829KövetkezőUtolsó»

22. oldal / 29
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria