Címlap Irodalom

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Irodalom


Jégbe zárt emlékek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2010. december 21. kedd, 19:20

Kilenc éves voltam, a bátyám tizenkettő. Eleken laktunk az állomástól tíz percre a Dankó Pista utcában. Ezt az utcát, az átlagosnál sűrűbben lakott cigányok miatt cigánytelepnek nevezték. Ezért is hívták ezt az utcát Dankó Pista utcának. Az utca végén laktunk, a cigánytengernek becézett óriási tó mellett. Ez a tó a belőle kitermelt sok tízezernyi vályog miatt keletkezett.  Az állomás és a román határ közötti nagymalomból állandóan folyó meleg termálvíz végigfolyt a lőkösi út melletti csatornán egyenesen bele a tóba.  Így aztán a természet és a véletlen együttes szüksége miatt egy gyógyforrás táplálta tóban fürödhettünk és gyógyulhattunk egyszerre cigányok, németek, románok, szlovákok és magyarok.

Módosítás dátuma: 2010. december 21. kedd, 21:01
Bővebben...
 
Hímzett terítő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú katalin   
2010. december 19. vasárnap, 03:27

Kopogós hideg volt. Reggel fél nyolc felé járhatott az idő. A gyerekek most szállingóztak iskolába. Ahogy kipillantottam a jól fűtött irodából‚ egy kislányra lettem figyelmes‚ aki épp akkor érkezett az anyjával. A gyermek eléggé lengén volt felöltöztetve‚ a térdig érő gyűrött szoknyácska alatt csak egy vékony‚ lyuk hátán lyuk harisnyanadrágot viselt.

Módosítás dátuma: 2010. december 19. vasárnap, 03:58
Bővebben...
 
Sószékről elrepültek az Angyalok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2010. november 29. hétfő, 22:18

 Majdnem minden harmadik álmomban visszatérő jelenség volt, hogy papnövendék vagyok, majd Rómába kerülök és mint bíborost megválasztottak pápának, aki mint első cigány pápa egyesítem a fáraó népét és a keresztényé vált cigányok földközelbe húzzák a mennyországot.  A hit egy csapásra megszűnteti a gyűlöletet a földön, mert Isten nem azért teremtette az embert hogy álszentek legyenek, hanem azért, hogy a szeretet legyen úrrá a földön örökkön örökké, amíg a NAP bevilágítja a földet.

Módosítás dátuma: 2010. november 29. hétfő, 22:27
Bővebben...
 
Az iskolás kutyák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varju Katalin   
2010. november 14. vasárnap, 21:11

Az iskolaköteles gyerekek mellett önszorgalomból néhány kutya is eljárt az iskolába. Hűen kísérték kis gazdáikat‚ és nem lehetett eltávolítani őket az iskola közeléből, míg a gazdi nem távozhatott. A leghűségesebb öt eb mindennap megjelent‚ és békésen heverészett a maga megszokott helyén‚ de akkor sem okoztak semmi bonyodalmat‚ ha néha többen is összeverődtek kint az udvaron.

Módosítás dátuma: 2010. november 15. hétfő, 01:14
Bővebben...
 
Garabonciások - részlet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2010. november 09. kedd, 12:13

...Az életünk egy mozizás, ami az arcunk filmvásznán játszódik le. Erről a vászonról, és szemekből, ami a lélek tükre kell tudni kiolvasni, megérteni az embert, és a nőt. Az embernek és a nőnek, az élet és az álomvilágát - egész filozófiáját. Ehhez kellenek azok az álom-, és kódfejtők, akiket a Jóisten erre teremt, ezt értik adottságaikon keresztül, és elemezni tudják.

Módosítás dátuma: 2010. november 09. kedd, 12:20
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

9. oldal / 10
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria