Címlap Irodalom

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Irodalom


Megalázva PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2011. szeptember 03. szombat, 05:50

– Édes Jézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk! Ámen! – kántáltuk áhítatosan a szent szöveget bérma-keresztapámmal; a nagysága, a két negyedikes elemista társam és én.  Aztán ki-ki helyet foglalt.Emlékezetes nap volt. A római katolikus vallás szertartásai szerint az egyház hűséges szolgájaként felvettem a bérmálás szentségét. Felkent a hercegprímás. Felszentelt hamuval vetett keresztet a homlokomra. Tóth úr, az álmos nagyközség köztiszteletnek örvendő angol úri szabója állt  mögöttem.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 03. szombat, 05:56
Bővebben...
 
Cigány vagyok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nádudvari Anna   
2011. augusztus 24. szerda, 07:08

A szerző azonos című rádiónovellájának 2. része: "Én is cigány vagyok, most már romnyi, asszony, olyan, mint a többi. Pedig arany fülbevalóval jártam én az iskolába az első osztálytól, akár egy királylány.A nagyapám csináltatott nekünk fürdőszobát, vett bútort. Ő útépítést vezet, megköti a szerződést, felveszi a munkásokat. Apám is megy neki dolgozni. Anyám otthon van, mindig otthon volt, velem meg a testvéreimmel. Nem megy sehová, csak a faluba, a boltba. Ha nem is megy erre-arra, de azért be akarta ő is festetni a haját vörösre, mint más, ne lássák, hogy cigány. Apám nem engedte, mondta: neki akkor tetszik, ha cigány. Mit csinálna ő egy magyar asszonnyal? Jaj, kiszaladna még a világból is tőle!

Bővebben...
 
Az alma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2011. július 19. kedd, 09:59

Meleg nyár eleji nap volt‚ szinte már kánikula‚ és csak néhány nap választott el a vakációtól. Nem volt már igazi tanítás‚ de ilyen csodálatos időben a gyerekeket különben sem lehetett volna bent tartani‚ kimentem hát velük játszani az udvarra. Még a bejárati ajtót is bezártam, ne legyen ki-be futkosás. Dél felé látom‚ hogy egy elfáradt, kimelegedett, látásból jól ismert roma férfi igyekszik kétkerekű kocsiját bevonszolni az utcai kapun.

Módosítás dátuma: 2011. július 20. szerda, 09:33
Bővebben...
 
Mesekéregetők PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kali Ágnes   
2011. július 12. kedd, 21:46
Az első nyári délutánok egyike, amikor az ember lánya szívesen sétál a parkban. Sétál, mert fűre lépni természetesen még mindig tilos, s séta közben meglepetés érheti. Két cigány kisfiú nézett már egy ideje. Néha súgtak egymásnak valamit, mosolyogtak, aztán közelebb jöttek. Gondoltam, majd kérnek egy kis pénzt vagy egy darabot a kiflimből. Megkér­deztem, hogy segíthetek-e. Erre a nagyobb fiú hevesen bólogatni kezdett, hogy igen, igen, segíthetek. Felé nyújtottam a kiflit, hogy törjön. Szánakozva rám nézett, és hátrarakta a kezét. Elröstelltem magam, de megkérdeztem, miben tudnék segíteni. Ekkor a fiúk arcán (nem lehettek többek tíznél) huncut mosoly futott át. "Mondj egy mesét. Mondj egy mesét, s elmegyünk. "
Bővebben...
 
„ … A nem beszélő társ…” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lengyel Sáriel,   
2011. július 11. hétfő, 21:13

Kötetlen beszélgetés Szentandrássy István kortárs festőművésszel, lovakról, a képei kapcsán: A Népliget egyik árnyas padján ücsörögve, alig egy órával a megbeszélt interjú előtt, buzgón azon igyekeztem, hogy a rendelkezésemre álló, hihetetlenül rövidnek tűnő idő alatt, minél talpraesettebb, minél felkészültebb újságíró „váljék „belőlem. Szívdobogva kerestem érdekesnek tűnő kérdéseket, gondolatokat: írtam, kihúztam – kitéptem, újraírtam…

Módosítás dátuma: 2011. július 12. kedd, 06:35
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 10
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria