Címlap Irodalom

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Irodalom


Rostás Farkas György - közelről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2020. október 26. hétfő, 01:24

 

Rostás - Farkas György József Attila díjas íróval, költővel F. Tóth Benedek beszélget:Milyen a viszonya a születési helyével, településével?
Nagyon jó, megismernek még a régi öregek, s mint hajdan üdvözölnek. Mindig nagy- nagy szeretettel térek haza Újkigyósra. Falus-feleim: a neves néprajzkutató, Harangozó Imre, dr. Domokos István orvos és Pallér István kertészmérnök, gazdálkodó mindig hívnak. Hajdani osztálytársaimmal a kapcsolatunk ma is élő.

Módosítás dátuma: 2020. október 26. hétfő, 01:40
Bővebben...
 
Hagyomány a szívben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2020. október 26. hétfő, 00:43

Az örökség tiszteletéről írt könyvet Rostás Farkas György író, költő, újságíró.

Rostás Farkas György irodalmárnak tett föl kérdéseket a Présház.

- Mester, a XXI. században miért különösen fontos, hogy jelenünk köznapi értékévé tegyük az örökséget, a hagyományt, a múlt értékeit?

- Örökség, hagyomány, múlt - valóban kulcsszavak az én életemben, munkásságomban. A cigányok, de szerintem minden ember számára fontos az örökség. Az eleink ránk hagyták a féltve őrzött kincseiket. Ebben éltek évszázadok óta. Nem volt mit adniuk, csak abból adhattak, adhatnak az emberek, amilyük van. Sokszor feledésbe merül a múlt, mert új világrend születik, de hála az Istennek van, amit nem lehet elfelejteni és tovább kell örökíteni. A gyermekeinkben, unokáinkban, utódainkban élünk tovább. Gyakran tapasztalom, hogy az emberek nem őszinték, nem figyelnek egymásra, kérdeznek, de meg sem várják a választ. Elmennek egymás mellett, még csak nem is köszönnek...

Módosítás dátuma: 2020. október 26. hétfő, 01:07
Bővebben...
 
A sál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2018. november 14. szerda, 18:07
A harmadik osztályosok fogalmazást írtak. Végre sikerült csendet teremtenem;  a gyerekek a füzet fölé görnyedtek‚ és nagy hévvel rótták a szavakat a papírra. Közel három évbe telt‚ amíg ezt közösen elértük. Ezt a csendet‚ ezt a belefeledkezést. Ezt a figyelemösszpontosítást. Persze még most is a fölöttébb kegyes pillanatok közé tartozott‚ de szerencsére már egyre gyakrabban bekövetkezett. Most pedig egyenesen maratoni hosszúságúra nyúlt: már negyed órája dolgoztak önfeledten‚ decens papírsustorgás közepette.
Bővebben...
 
Egy meg nem írt regény első mondata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Holdosi József   
2018. november 14. szerda, 17:29

A lány kikászálódott az ágyból, az ajtóhoz ment és sarkig tárta. A fény az öregemberre vetődött, aki már az asztal mellett ült. Hunyorgott és fázósan húzta össze magát, mintha ütések érték volna, úgy vinnyogott. Nevetve vetette oda neki: - Nyomorék! - Eszelős - válaszolta az. - Fázol? - kérdezte a lány.

Az öregember nem válaszolt. A szobában szétterült az Idő, az emlékezés ideje volt számára, amit meg kellett írnia. Az első mondatot nem tudta befejezni: Tanítójuk ne légy.

Bővebben...
 
Képek a múltból - Vajnai János visszaemlékezéseiből PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vajnai János   
2018. szeptember 09. vasárnap, 12:57

Úton járónak a kocsi, haj de nagy dolog volt! Ha gyalogszerrel rótta az utat, különösen. Meg is süvegelte, ha szembe jött vele a kocsi. Ki is tért tisztességesen, hogy kevesebb por érje, ha pedig lucskos idő volt, hogy sár ne verődjön ruhájára. 

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 11
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria