Címlap Tanulmányok, kutatások

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Tanulmányok, kutatások
A cigányság hagyományai és szerepe a kelet-európai népek tánckultúrájában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Martin György   
2016. december 13. kedd, 15:28

A kelet-európai cigányság tánc- és zene-folklórja az itt élő népekével több évszázados szimbiózisban alakult. Hagyományaik a kelet-európai népek kultúrájának akkor is szerves részét jelentik, ha szétszórt településeik, etnikai-nyelvi sokféleségük, sajátos társadalmi helyzetük miatt nem alakíthattak ki önálló nyelvi, kulturális, területi egységet, s így nem szólhattak bele e viharos történelmű táj amúgyis bonyolult nemzetiségi kérdéseibe.

Módosítás dátuma: 2016. december 13. kedd, 16:02
Bővebben...
 
Az író Orsós Jakab és a zalai beások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kardos Ferenc   
2016. december 03. szombat, 15:04

2002-ben, 82 éves korában elhunyt Orsós Jakab a magyarországi beások legismertebb írója volt. Egyesült benne a magyar íróként és a közéleti szerepet vállaló értelmiségiként kapott elismertség a roma közösségekben tisztelt „bölcs, öreg” ember alakjával (”aki meg tud szólalnia a nyelvünkön, és akire hallgatni érdemes”- mondogatták zalakarosi és nagykanizsai tisztelői).

Módosítás dátuma: 2016. december 03. szombat, 15:18
Bővebben...
 
Identitás, mint tény PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2016. november 26. szombat, 19:40

Sokáig tanakodtam, beszéljek-e arról, amit az identitás vállalásával kapcsolatban ki-bontakozott eszmecsere kiváltott belőlem. Eladásomat „Identitás, mint tény, mire használható” címmel szeretném elmondani. Használható-e az identitás mozgósításra? Használható, vagy jó-e ellenségkép keresésre, vagy mértéktartásra? Hogy erre választ adjunk, rövid visszatekintésre van szükség.

Bővebben...
 
Gondolatok az oktatásról, a cigány gyermekek integrációjáról … PDF Nyomtatás E-mail
Írta: R. Lakatos Klára   
2016. november 26. szombat, 17:46

Egyre emelkedik a szegény családok száma, (itt nem csak a cigányokra gondolok) és az eddig is szegénységben élők, mélyszegénységben élnek. A gazdasági értelemben felfogott szegénység, szociológiai, pszichológiai, és ebből adódóan óriási kulturális szegénységet eredményez, ami kihat a gyermekek egész életére. Ha valóban az a cél, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek egyenlő esélyeket biztosítsuk, akkor a lokális feltételeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Módosítás dátuma: 2016. november 26. szombat, 18:06
Bővebben...
 
A cigány szervezetek története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nicolae Gheorghe   
2016. november 22. kedd, 18:16

A cigány szervezetek története nem lineáris és gyökereik mélyek és szerteágazóak. A XV. században a cigány csoportokat mimetizmusb61, vagy adaptációjuknak köszönhetően, grófnak vagy hercegnek nevezett személyek, majd később kapitányok és főhadnagyok (Franciaország) vezették. A vojvod, vajda, vojt vagy vataf elnevezéseket igen gyakran használják Magyarországon és Lengyelországban, a lord elnevezést pedig Sk6ciában. Előfordul, hogy a cigány "vezetőket" az adott ország főurai nevezik ki azért, hogy legyen aki fenntartsa a rendet, munkába állítsa a családokat és behajtsa az adót. A cigány "királyok" csak a legendákban léteznek, még akkor is, ha egyesek a legendákra támaszkodva, személyes okokb61, vagy azért, hogy tiszteletet keltsenek környezetükben, el próbálják hitetni, hogy valóban léteznek.

Módosítás dátuma: 2016. november 22. kedd, 18:51
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

2. oldal / 16
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria