Címlap Tanulmányok, kutatások

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Tanulmányok, kutatások
XX. századvégi romantika PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békési Katalin   
2010. július 02. péntek, 14:24

XX. századvégi romantika?
Gondolatok Rostás-Farkas György költészetéről

     Nem túlzás azt állítani, hogy Rostás-Farkas György prózai és lírai művei „egy húron pendülnek”, minden írása a cigány identitás megőrzésének, a cigány kultúra megmentésének, gazdagításának a hangján szólal meg. Rostás-Farkas vállalja, hogy küldetéses ember1, s küldetése nem csak a cigány kultúra megőrzésére irányul, hanem a cigányság életének könnyebbé tételére, cigányok és nem cigányok békés együttélésének (nem egyszerűen egymás mellett élésének) megvalósítására is. Van, aki e mögött pusztán „cigánykodást” lát, s elítéli (és megítéli), a versekben megjelenő váteszi, népvezéri hangot. (2) Ám a népvezéri, profetikus hang, a vátesz magatartás egyébként nem idegen az irodalomban, a magyar irodalomban sem. Ha megkérdőjelezzük létjogosultságát, akkor a romantika költészetének jelentős részét is törölnünk kellene a magyar irodalom tárházából. Úgy vélem lehetséges a klasszikus modernség utáni időkben is kongatni a vészharangot, ha egy nép identitása, s az asszimilálódás a tét.

Bővebben...
 
Mítoszteremtő törekvések Szécsi Magda néhány művében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békési Katalin   
2010. július 02. péntek, 14:11

Mítoszteremtő törekvések Szécsi Magda néhány művében

„…ha e méltó élethez dajkát keressz, amelynek a tejében nagy és szép éppúgy nincs s nem is tud külön lenni, mint az igazi költőében: akaszd őt a mítosz emlőire.”
/Németh László: A Mítosz emlőin/
     Szécsi Magda cigány származású írónő több mint egy évtizedig grafikus művészként és meseíróként volt jelen a köztudatban. Egymást követték szerelmes meseregényei illetve cigányokhoz fűződő meséskötetei. S hogy miért éppen a mese műfaját részesítette előnyben? Ő maga így vall minderről: „Belemenekülök a meséimbe, addig sem vagyok itt ezen a földön. Nem vagyok a XX. században, ezáltal elkerülhetek más, jobb világokba. Igyekszem minél hosszabb meséket írni, hogy minél később kerüljek vissza a földre. Nem vagyok kibékülve ezzel az élettel.”1 S milyenek ezek a „más, jobb világok” melyek a valóságtól való menekülés lehetőségét nyújtják? Sokszor azt tapasztaljuk, hogy az írónő tollából születő újraértelmezett mese nem a csodák birodalma, hanem a kegyetlen, a kérlelhetetlen valóság metaforája. Egy nép önmagára találása, reménykedése és reménytelensége fogalmazódik meg ezekben a történetekben. Mindemellett megfigyelhető, hogy egyre tágasabb tereket és időket álmodnak eleven életté Szécsi Magda meséi. S egyre erőteljesebb bennük a szándék, amely immár egységes mitológiává rendezi a cigányság sors-töredékeit.2

Módosítás dátuma: 2010. július 02. péntek, 14:21
Bővebben...
 
A család funkcióiban bekövetkezett változások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békési Katalin   
2010. június 30. szerda, 09:26

A CSALÁD FUNKCIÓIBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK
HÁROM CIGÁNY SZÁRMAZÁSÚ SZERZŐ MŰVE ALAPJÁN


„Minden világ megformálja a maga embereit, és minden ember a maga világát. Úgy élnek egymásban, ahogy tudnak, ahogy nekik a legjobb.”
/Lakatos Menyhért: Füstös képek/
     Dolgozatomban három, különböző generációhoz tartozó cigány származású író családjáról tett vallomását hasonlítom össze abból a szempontból, hogy az elmúlt században milyen változások történtek és milyen vonások állandósultak a cigány családok életében, a család funkcióiban. Mindezt Lakatos Menyhért Füstös képek, Harkály Emil Elemér Glóriás angyalkák és Jónás Tamás néhány műve alapján tekintem át.

Módosítás dátuma: 2010. július 02. péntek, 18:50
Bővebben...
 
Tanulok, mert dolgozni akarok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bencze Lóránt   
2010. június 28. hétfő, 09:42


„ … hanem tanulok, mert dolgozni akarok”*

Már sokan és sokféleképpen vállalkoztak arra, hogy foglalkozzanak a cigányság, a roma lakosság helyzetével. Magam is többször elmondtam, leírtam, előadtam, sőt kétségbeesetten el is kiáltottam, amit erről tudok.

Módosítás dátuma: 2011. január 21. péntek, 04:28
Bővebben...
 
A gyász antropológiája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jászfalussy Krisztina   
2010. június 27. vasárnap, 14:11

 

Halál, haldoklás, gyász antropológiája 
 
-          Házi dolgozat – 
 
Készítette:
Jászfalussy Krisztina
Szegedi Tudomány Egyetem
Általános Orvostudományi Kar
Másodéves általános orvostanhallgató
 
 
 Bevezetés, kutatási cél:
  
Házi dolgozatom témájául a gyász antropológiáját választottam. Első hallásra meghökkentőnek tűnik a téma, mert az emberek többsége nem szívesen beszél az elmúlásról. Holott az elmúlás hozzá tartozik az élethez, úgymint a születés, hisz aki egyszer megszületett el is fog távozni. A halál tényének feldolgozása és a gyász mikéntje számomra érdekes kérdéseket vetett fel. Vajon hogyan élik meg az emberek az elmúlást, hogyan kezelik az ilyen szomorú helyzetet, mit tesz az ember, amikor már nem tehet semmit az élet örök törvénye ellen. Vizsgálataimat általános szakirodalmi feldolgozással kezdem. Kutatásom alatt egyre kíváncsibb lettem a cigányság temetkezési és gyászolási szokásaira. Szakirodalmi tények mellett nagy segítséget kaptam Rostás-Farkas Györgytől (Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke), akinek ez úton is köszönöm megtisztelő segítségét, együttműködését.  

Módosítás dátuma: 2010. július 02. péntek, 18:11
Bővebben...
 
«ElsőElőző111213141516KövetkezőUtolsó»

16. oldal / 16
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria