Címlap Tanulmányok, kutatások

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Tanulmányok, kutatások
Ha nem fonnánk egymásnak töviskoronát PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Harangozó Imre   
2020. október 29. csütörtök, 13:56

A magyarság és a cigányság többszázéves együttélése számos szép és tanulságos példával szolgálhat a mai feszült helyzetben is. Újkígyóson, ahol Harangozó Imre néprajzkutató született, a gazdálkodó emberek megbecsülték a földeken dolgozó és más hasznos mesterségeket űző cigányokat. Ezeket a gyermekkori emlékeket és a Kárpát-medencei gyűjtőútjai során megismert történeteket idézi fel írásában.

Módosítás dátuma: 2020. október 29. csütörtök, 14:12
Bővebben...
 
Őrszem és gyepű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Duray Miklós   
2019. január 14. hétfő, 18:38

A magyar középkori államiság hajnalán, a 9. és a 10. században az államszervezők, a kelet felől a Kárpát-medencébe irányuló utakat a gerincet átszelő hágókon őrökkel ellenőriztették. A medence nyugati megközelíthetőségét pedig a gyepűelvén, a gyepű révén tartották felügyelet alatt. Sajátos, hogy kelet és délkelet felől valamint nyugati irányból kellett védeni ezt a térséget, már akkor is, mint fél évezreddel később, vagy most, Krisztus születése utáni huszonegyedik évszázadban. Az elmúlt századok során mintha semmit sem változott volna a világ a Duna medencében, a Fekete Erdő és a Vaskapu közötti térségben.

Módosítás dátuma: 2019. január 14. hétfő, 18:44
Bővebben...
 
Romani kris a dél-békési oláhcigányoknál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Loss Sándor - Lõrincz Veronika   
2018. november 14. szerda, 17:40

„Volt egy cigány, aki a lovára esküdött. A cigány megnyerte a krist. Azt mondta, hogy »a legjobb lovam essen alattam össze, ha nem mondok igazat!« A krist tehát megnyerte, és hazaindult. Még ki sem ért az utcából, a templom előtt a lova összecsuklott. Hiába hívtak orvost, az sem tudta megmenteni. Ő maga is megsérült."

Bővebben...
 
A globalizáció hatása a nyelvekre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Déri Ildikó   
2018. október 08. hétfő, 12:13

Amikor a jövőt vizionáljuk, óhatatlanul foglalkoznunk kell a nyelvhasználat kérdésével is. A nyelvnek a társadalmon belül betöltött alapvető szerepe a technikai robbanás időszakában változatlanul megmarad, mivel továbbra is az emberek közötti információcsere eszköze, az emberi gondolkodás része. A nyelvhasználat feltételrendszere, körülményei azonban nagymértékben megváltozhatnak, s ennek nyomán a nyelvek fennmaradásában, a nyelvfejlődésben, s a nyelvhasználatban jelentős változások történhetnek, melynek leírására elterjedőben vannak a hálózatkutatási módszerek.

Bővebben...
 
Elismerő okirat magyar czigányoknak külföldön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Várnagy Elemér   
2018. június 28. csütörtök, 11:15

Anyai nagyapám - mészáros mester iparosként  - a XIX. század vége táján járatta az "Ország-Világ" c. képes hetilapot, dr. Váradi Antal szerkesztésében. Az írások sokszínűsége - 125 év távlatában őrzött emlékek, írások és képek - ma is felkeltetik az érdeklődést. Itthoni könyvtáramban őrzöm e patinás hetilap néhány olyan töredékét, melyek rezonanciái a cigány zenészeink korabeli sikereinek.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 17
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria