Címlap CTMT Programok, események "Mesélek néktek..."

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

"Mesélek néktek..." PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. március 10. csütörtök, 13:31

Ünnepi eseménynek lehettünk részesei 2011. március 9. délutánján, a csepeli Mátyás Király Általános Iskolában, mely Rostás-Farkas György, József Attila-díjas költő író-olvasó találkozójának adott színhelyet. Ünnepi, mondom, hisz minden találkozás ünnep; amelyre a lélek készül, díszbe és várakozásba öltözik.

Ez a várakozás csillogott azoknak a gyermekeknek és szülőknek-pedagógusoknak a szemében is, akik az írót az igazán szép, mediterrán színvilágú étkezőben fogadták. Kozák Ágnes könyvtáros szívélyes köszöntésével vette kezdetét a műsor, melynek nyitányában meglepetéssel is készültek: zenei aláfestés kíséretében kivetítették vendégük műveinek és kitüntetéseinek sorát, majd érdeklődéssel fordultak bemutatkozása felé.

Rostás-Farkas György mesélése csodálatos atmoszférát teremtett. Az élőszó spontaneitásának varázsa, hogy megismételhetetlenül egy adott pillanatban szól egy adott közönséghez, egy adott hangulatban – és ha olyan remek a közönség, amilyen az itteni gyermeksereg volt, akkor válik csak igazán megajándékozottá! Rostás-Farkas György igen nagy mesélő! A ma élők között jóllehet a legnagyobb.

Gyermek-hallgatósága nyitott szívvel itta magába szavait, történeteit. A költő őket is be-bevonta a narratívába, ahogy az elsődlegesen szóbeliségre épülő cigány kultúra mesemondásában is szokásos. Hagyományőrzőn mesélt: fő gondolatsorától gyakran el-elkanyarodva, visszatérve, a mese szálait egymással átszőve -, ritkaságnak számított az európai következetes logikától oly eltérő előadása, és óriási hangulatteremtő erővel bírt. Bizonyos vagyok abban, hogy emlékezetessé vált mindenki számára.

Most az jut eszembe, hogy nemrégiben egyik irodalmi rendezvényünk után, elvegyülve a közönség közt, a következő mondat ütötte meg a fülemet, ahogy a hallgatóság néhány hölgytagja egymással beszélgetett: „Komolyan mondom -, szólt egyikük -, ötven évet megéltünk egymás mellett a cigányokkal úgy, hogy végig szomszédok is voltunk, mégse tudtam róluk semmit, egészen ma estig! Nem is tudtam, hogy mennyire nem ismerem őket! Valami olyan újat kaptam itt ma, amiről azt sem tudtam, hogy létezik!”

Hát igen, a jelenlét légkör-teremtő hatalmáról szeretnék itt főleg mesélni, a személyes találkozás szív-közeliségéről, amire ebben a technokrata korban talán jobban szomjazik mindenki lelke, mint valaha. A szív-közeliségről, ami ha egyszer megfogan, ember és ember -, nép és nép között, elmélyülhet, fejlődhet, és meghozhatja a szép, egymást kölcsönösen gazdagító együttélés gyümölcseit. Ez az alkalom egy volt a sok közül, de a maga nemében egyszeri -, ami szintén ennek a jegyében valósulhatott meg ilyen lélekemelően.

A műsorban a növendékek (Kondrád Flóra, Flámis Viktória és Nagy Csenge) is közreműködtek Rostás-Farkas György 1-1 verse és meséje felolvasásával-szavalásával, sőt, még Turúné Tóth Anikó tanárnő is meglepett mindnyájunkat Petőfi Anyám-versének gyönyörű előadásával. A találkozó beszélgetésekkel, a CTMT kiállított könyveinek dedikálásával zárult; én mégis úgy éreztem, amikor kiléptünk az ajtón, hogy az nem becsukódott mögöttünk, hanem kinyílt közöttünk, s valaminek a kezdetéhez értünk, nem a végéhez!

(Pató Selam tudósítása)


Módosítás dátuma: 2011. március 11. péntek, 22:55
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria