Címlap CTMT Programok, események Más kép – másképp

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Más kép – másképp PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2011. február 27. vasárnap, 14:41

Szívmelegítő találkozásban lehetett részük február 24.-én, a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola növendékeinek. A kora délutáni órákban Rostás-Farkas György író-költő látogatott el intézményükbe, író-olvasó találkozóra. Az iskola szépen berendezett könyvtárszobájában már fél órával az ünnepi esemény kezdete előtt összegyűltek az érdeklődő fiatalok, s pedagógusok. Az igazgató úr szíves köszöntése után Zsolnay Éva tanárnő kezdeményezett beszélgetést az íróval.

Rostás-Farkas György lenyűgöző szépséggel és őszinteséggel beszélt kettős identitásáról, a roma kultúra sorsáról és jelenlegi helyzetéről, a mai hazai viszonylatok közt. A testvérbaráti szeretet és tisztelet jegyében emlékezett meg a magyar kulturális élet mindazon alakjairól, jeles költőkről, írókról, színművészekről, akik a cigány nép és a többségi társadalom tagjai közti hídépítő munkásságában lelkes társai, szívbéli segítői tudtak lenni. Mesélt a kultúrák közti különbségek szépségéről, érdekességeiről, szóba került a vajdaság intézménye is.

Meglepően örömteli fordulat volt tapasztalni fiatal közönsége érdeklődését, önálló és párbeszédre érett gondolkodási módjukat! Nyitottságukat látva reménysugár érkezett arról, hogy a soron következő nemzedék készségessé válhat a cigányság sorsáról felelősségteljesen gondolkodni, értékeink megismerésére vállalkozni, és azok megőrzésében, fejlesztésében partnerré lenni!

A Más kép – másképp címen megrendezésre kerülő találkozó részeként bemutatkozott Rostás Krisztina is, aki (ellenben a főként népe kulturális nagyköveteként jelenlevő íróval), saját személyes élményei tükrében világított rá a közönség számára mindazokra a nehézségekre, melyekkel hétköznapi szinten egy roma fiatalnak meg kell küzdenie. Beszéde nemcsak hiteles volt, de egyben bíztató és tanulságos is: szép példája annak, hogy a nemes célokért való állhatatos munka, tanulás, kitartás képes megvetni egy eredményes élet alapjait, bármilyen hátrányokkal is vágjon neki életútjának az ember.

A beszélgetést az iskola tehetséges növendékeinek szavalatai színesítették, Rostás-Farkas György néhány költeményével, majd Fialovszky Magdának az íróval és (a mára sorainkból sajnos már eltávozott, de nem feledhető) Bánffy Györggyel készített filmjének egy épületes része került levetítésre. A műsor végeztével sem ért véget a találkozó: örömünkre, érdeklődő fiatalok egész kis serege vetett fel újabb és újabb, őket foglalkoztató kérdéseket.

Hosszúra nyúlt a délután; négy tartalmas órát tölthettünk el a szeretet-teljes közegben. Értékes órákat: olyanokat, melyekben lépéseket tettünk meg egymás felé a közös úton, mely az évszázadok óta közös múltból a (reméljük!) ugyancsak sokáig közös, és egyre szebb jövő felé vezet.

Módosítás dátuma: 2011. február 27. vasárnap, 15:05
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria