Címlap Cikkajánló cikkek kultúra Tisztában kell lenni a gyökerekkel

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Tisztában kell lenni a gyökerekkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. január 30. vasárnap, 11:29

Tehetséges roma gyerekeknek kíván hosszú távon muníciót adni a Snétberger Ferenc nevével fémjelzett Európai Roma Zenei Szakkollégium. A 12 hetes képzésen múltjukkal, tradícióikkal, az angol nyelvvel és menedzsmenttel is foglalkoznak majd a tehetséges cigány fiatalok. Snétberger Ferenccel az fn.hu készített interjút, az alábbiakban ebből idézünk:

2011 nyarán Felsőörsön indul az Európai Roma Zenei Szakkollégium, amelynek Ön az ötletgazdája és művészeti vezetője. Mit akar elérni azzal, hogy szakkollégiumot indít?

Azoknak a gyerekeknek akarunk segíteni, akik nem tanulhatnak normál zeneiskolában. Olyan gyerekekre gondolok, akik roma származásúak, illetve olyanokra is akik nem romák, de rendkívül szegény körülmények között élnek. Berlinben már csináltam ilyesmit, de ez a magyarországi projekt sokkal nagyobb. Ezeket a gyerekeket elismert művészek, tanárok fogják majd tanítani, akik már azzal is sokat segítenek, hogy részt vállalnak a tanításból.

 

Eredetileg tavaly őszre tervezték a válogatást. Tudja már, hogy kik tanulhatnak először ebben a körben Felsőörsön?

Nagyon sok gyereket meghallgattunk, több vidéki városban is. De vannak olyan helyek, ahova a hírek valószínűleg még nem jutottak el. Ezért is határoztuk el, hogy meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt, tehát lehet még jelentkezni. Most is. Mi pedig oda utazunk, ahol van kit meghallgatni.

Ezek szerint Ön járja az országot?

Nekem ott kell lennem mindenhol, mert ezt vállaltam. Rajtam kívül ott van Mészáros Zoltán, a menedzserem, akivel együtt alapítottuk az iskolát és a kis csapatunk; három hölgy szervez, bonyolít, tulajdonképpen ők viszik a hátukon a projektet. Megkeresik a helyi roma szervezeteket és felhívják a figyelmet erre a lehetőségre. Ezért utazom egyébként minden hónapban egyszer-kétszer Magyarországra. Ilyenkor naponta 20-40 gyereket hallgatok meg. Eddig 150-en próbálkoztak. Közülük 30-an meg is feleltek a követelményeknek, a mi elvárásainknak.

És hány tehetségesnek gondolt gyerek jelentkezhet még?

Hatvan gyerekre számítunk. Előfordulhat lemorzsolódás, de ennyi embert be tudunk fogadni. Velük szeretnénk elindítani idén június 19-én az első 6 hetes kurzust, melyet ősszel és tavasszal 2x3 hetes kurzus követ; így összesen 12 hét a képzés. Ehhez szerintem még úgy 300 gyereket kellene meghallgatnunk...



Orosz Györgyi Snétberger Ferenccel készített interjúját teljes terjedelmében az alábbi hivatkozáson olvashatják:

http://www.fn.hu//kultura/20110127/snetberger_tisztaban_kell_lenni/

Módosítás dátuma: 2011. január 31. hétfő, 20:51
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria