Címlap 2010. 2. szám Rajkó a Vatikánban

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Rajkó a Vatikánban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Suki András   
2010. május 01. szombat, 08:00

A Rajkó Művészegyüttes Zenekarának tavaly novemberi nagysikerű vatikáni bemutatkozása után az idén március elején visszatértek Olaszországban, hogy a római Santa Maria in Trastevere Bazilika közönségének, majd XVI. Benedek Pápának adjanak nagyszabású koncertet.

A Rajkó Zenekar 58 éve a világ összes földrészére elvitte a magyarországi cigányzenét, ami egy egyedülálló kulturális érték, igazi „hungarikum”.

 

A Vándorlók És Úton Lévők Pápai Tanácsának felkérésére a cigánypasztoráció országos felelőseinek konferenciáján játszott a zenekar a közel 1700 éves Bazilikában, ami Róma egyik legrégibb temploma. Az esemény nagy média nyilvánosságot is kapott, ahol egyházi és világi, olasz és külföldi emberek egyaránt felállva tapsoltak az örömzene hallatán.

A következő nap XVI. Benedek Pápa nyilvános kihallgatásán kitüntetett helyen játszott a Rajkó Zenekar a gyülekezés ideje alatt a több ezer fős hallgatóságnak. A muzsikusok Rossini: Tell Vilmos nyitányával köszöntötték a Pápát, melyet Őszentsége láthatóan nagy örömmel és e szavakkal fogadott: „Köszönet a szép zenéért”. Ezután a közönség lelkes tapsviharban tört ki.

Még aznap a zenekar és a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott tiszteletére rendeztek szentmisét, melyet Dr. Székely János Főtisztelendő Úr és Németh László rektor úr celebrált a vatikáni Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya Kápolnájában.

Az idei évtől id. Suki András lett a profi Rajkó Zenekar művészeti vezetője, aki jelenleg a Talentum Zeneművészeti Szakiskola zenetagozatának vezetője és az Ifjúsági Rajkó Zenekar tanára is egyben.

A Rajkó Zenekar hazánk képviseletében a cigánypasztoráció jelképévé válhatott, hiszen ugyanazon értékeknek és céloknak a megvalósulását tükrözi, mint a tolerancia, a kitartás, az alkalmazkodó képesség és a folyamatos tanulás. Mindez itthon a többségi társadalom és a cigányok közötti megértésben és elismerésben is fontos szimbolikus szerepet játszik.

Ez a jelentős Olaszországi turné is tükrözi, hogy a magyar cigányzene megőrzésében zászlóvivő szerepe van a Rajkó Zenekarnak, és küldetésüknek tekintik a cigány és a magyar kultúra ápolását és színvonalas képviseletét.

 

Ifj. Suki András

 

XVI. Benedek Pápa és Danyi Lőrinc; középen Gerendási István (2008)

XVI. Benedek Pápa és Suki István, Toldi Józsefné

Rajkó Zenekar a Vatikánban

Rajkó Zenekar a Santa Maria in Trastevere Bazilikában

Vidák Zsigmond, Danyi Lőrinc és Fehér Gyula prímások

Módosítás dátuma: 2011. január 21. péntek, 03:37
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria