Címlap Ami a lapból kimaradt... Kolontári X-faktor

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Kolontári X-faktor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: "Szilaj"   
2010. november 21. vasárnap, 11:10

Mentorálatlan helyzetjelentés
Vörösiszap – még a csapból is ez folyik. Felvilágosult, mindig naprakész emberként is már kikapcsolnám a rádiót, és a televízó készülékemhez tartózó nyomógombokkal inkább Brazíliába utaznék egy nyálas szappanopera erejéig. Kolontáriként rádióból, napilapokból, három televíziós csatorna híradóiból, ismerőseimtől, barátaimtól, vagyis a falusiaktól is érdeklődöm.

Az információáradatok áramlása közben érzem, IGEN! Én egy földönkívüli teremtmény vagyok, az én falucskám pedig a maga összes lakójával maga az X-Faktor. Tisztelt utasaink! Az űrhajó kilövésre kész, kérjük a biztonsági öveket bekacsolni. Úticélunk 2010 a Föld nevű bolygó; Európa, Magyarország, Dunántúli-középhegység, Bakony, végállomás: Kolontár.


A világ ici-pici pontja, ahol befolyásos cégvezetők képesek hallgatni és másokat elhallgattatni, és ezzel eddig nem látott vegyi katasztrófát okozni. 3-5-7-9-11 vagy netán 17? Nem matematika óra és nem prímszámok kiválogatása a feladat.
Hogy pontosan hány halálos áldozat van abban a helyzetben, amikor csak a külföldi médiát engedik át az ellenőrzési pontokon, a kérdésekre talán a következő évezredben megkaphatjuk a helyes választ. Ha viszont valakinek túl messzetűnő galaktikus utazásunk, a könnyebb emészthetőség jegyében, maradjunk az egyik kereskedelmi tv-csatorna legújabb tehetségkutató versenyénél, az X-Faktornál.

Ha te is részese akarsz lenni a legendának, költözz Kolontárra! Minden kolontári lakóban ott van az a bizonyos X.

Kezdjük a bizonyos mentoroknál!

A helyi mentorok csapatát erősíti az ismét bizalmat szavazott polgármester, a tisztelt képviselő-testület és a pedagógusok. Míg a tv-s változatban erőltetett, cinikus szóváltások és pihentagyú poénok adják a műsor gerincét, addig a „falusi” mentorok hellyel-közzel megállják a helyüket nappal, majd ha jön az éj sötétje – a téli időszámítás is nekik kedvez- rohannak időközben felszívódott családjukhoz. Képviselőnek, köztisztviselőnek lenni egy az Isten háta mögötti csehóban igen nagy elismeréssel jár, katasztrófa idején pedig igen nagy tudással párosul. Akinek a közhelyek dallama még nem cseng a fülében; „ a tudás hatalom, a hatalom pedig pénz”... A lakosságot visszatelepíteni, és saját családunkat, gyermekeinket menteni, valóban rém egyszerű megoldás.

HOZZÁVALÓ RECEPT
1, Végy néhány csipetnyi megbízható szakembert, a vörösiszap káros hatásainak vizsgálatára!
2, A porterhelési eredményeket vizesautóval alaposan megtisztított területeken, a szélirány figyelmen kívül hagyásával végezd!
3, A lakosságot kérd, járjanak esőtáncot, de feledkezz meg a csapadék lehetséges következményeiről. (A másik szivárgó gát 50 cm múlva megtelik, a káros anyagok talajvízbe történő bejutása beláthatatlan eredményekhez vezethet).
4, Konkrét kérdésekre kitérő válaszokat adj!
5,Ügyelj, hogy lakossági fórumot ritkán tarts, az eddigi magasabb számú daganatos megbetegedéseket véletlenül se érintsd!
6, Témaválasztásod legyen alaposan megfontolt, nyugalmat árasztó.

A lakókat (hetekre beosztva) az alábbiakkal nyugtasd:
„Jó a levegő, nyugodtan visszaköltözhet, de a maszk viselése ajánlott.”
„Jó a levegő, jobb, mint a katasztrófa előtt volt.”
„Jó a levegő, de azért nyugodtan többször járjon orvosi ellenőrzésre!”
„Jó a levegő, de a gyermekek minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban.”

Szereplőink sokféle képpen mutatják be dalaikat. Néhányuk faluszerető és hagyományőrző, aki saját egészségügyi állapotát sem kímélve homokba dugott fejjel érzékeli a hiperszuper, nehézfémes, édes-savanyú, szájszárazságot kiváltó friss falusi levegő hatásait.

Vannak a kétségbeesettek, akik szívesen mennének mentorjaik után, de nincs megfelelő anyagi tartalékuk, lakóhelyük elhagyására.

Vannak, akik költöznének, és helyükre devecseri károsultak települnének, de mivel a cigányság nem díszpéldány számba sorolható, az árja faj feljelentésekkel fenyegetőzik.

Vajon ki jár jobban?
Öt év múlva a szép, új csili-vili 270.000 Ft + ÁFA/négyzetméteres áron elkészült BIO-faluban maradni kísérleti patkányként, vagy lehetőség szerint, kitartani és új életet kezdeni egy árvíz- és iszapmentes övezetben?
Pusztán a kérdés hatékonysága szempontjából jobb lett volna feltennem azt a kérdést, ha az X faktorosok (a tv-adás) az egyik zsírégető diétát is reklámozó cég ételeit fogyasztják, miért fűznek?

Tán mert unnak énekelni és olyan sok idejük van? Öt év rengeteg idő, akarva-akaratlanul rengeteg dolgot felejtünk, és addig sok víz lefolyik a Torna patakon.

De majd egyszer a messzi jövőben jön egy második Vujity Tvrtko, és akkor ismét borzadunk, ahogy tettük pár éve...

 

(Forrás: PR Herald/Szilaj)

Módosítás dátuma: 2010. november 21. vasárnap, 11:27
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria