Címlap 2010. 4. szám Tőkés László a 20. konferencia résztvevőihez

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Tőkés László a 20. konferencia résztvevőihez PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. november 02. kedd, 17:58

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 20. jubileumi konferenciájának résztvevőihez
Rostás Farkas György elnök úr részére
Tisztelt Elnök úr, kedves Testvéreim! 

Kényszerű távollétem megakadályoz abban, hogy veletek legyek találkozótokon, hogy együtt örvendjünk a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 20. évfordulóján, és együtt találjuk meg azokat az utakat, amelyek közös jövőnk irányába vezetnek.

Magam is - most éppen az Európai Parlament alelnökeként - ezen a közös jövőn munkálkodom. Hiszem és tudom, hogy minket nemcsak a közös múlt kapcsol össze, hanem jövőnket is csak együtt képzelhetjük el. Ennek szellemében, meg királyhágómelléki református püspökként indítottuk be munkatársaimmal együtt, Nagyváradon a cigánymissziót. 

Református Anyaszentegyházunk számára nem lehet közömbös az, ahogyan cigány testvéreink élnek. Amiképpen a nevében is benne foglaltatik: az Anyaszentegyházra éppen úgy tekintünk, mint egy Anyára - amint egyébként a határon túli magyarok is tekintenek az "Anya"országra. Ebben az "anyaságban" látom én cigány és magyar testvéreink jövőjét. Mert ahogy az anya szereti a gyermeket, és ahogy az anyának tartozunk szeretettel, tisztelettel mi is, azonképpen kell nekünk szeretnünk egymást, mint egyazon Anyának gyermekei, azzal az országgal együtt, amelyben élnünk adatott.

A határok feletti nemzetegyesítés gondolatmenetébe az is beletartozik, hogy a határon túli magyar ajkú cigány testvéreinket, éppen úgy, mint a magyarországi cigány testvéreinket, bele kell számolnunk ebbe a nemzetbe. Együtt, felelősséget vállalva egymásért, erősek vagyunk, együtt tudunk jövőt építeni magunknak és gyermekeinknek. Külön azonban, vagy éppenséggel egymás ellenében soha nem leszünk képesek boldogulni, sem országot, sem nemzetet építeni.

Rostás Farkas György elnök urat számos alkalommal köszönthettem már Nagyváradon és itt, Budapesten. Azt hiszem ez is azt mutatja, hogy a hasonlóan gondolkodók számára - főleg most, hogy mindannyian az Európai Unió polgárai vagyunk - nem léteznek országhatárok, és egymás közötti határok sem léteznek. Testvérek vagyunk a szó szoros értelmében - és így is kell egymásra gondolnunk, így is kell egymás mellett élnünk.

Jézus mondja: "amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg." (Mt. 25,40.) Ez a szentírási gondolat vezesse további munkánkat és törekvéseinket egymás iránti viszonyunk és közös útkeresésünk terén.


Tartalmas együttlétet és eredményes tanácskozást kívánok!
Isten gazdag áldása legyen életeteken!

2010. október 21.
Tőkés László, az Európa Parlament alelnöke 

 

Módosítás dátuma: 2010. november 02. kedd, 18:24
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria