Címlap Társadalom Általános A cigánykérdés európai megoldásáról

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A cigánykérdés európai megoldásáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. október 12. kedd, 08:14

A romániai és bulgáriai roma bevándorlókkal szembeni franciaországi hatósági fellépés az európai társadalmi és politikai közvélemény figyelmének  középpontjába emelte a cigánykérdést. 

Az európai polgárok mozgásszabadságára hivatkozó, az Európai Parlamentben is több síkon és rendkívüli intenzitással zajló közvita: a cigánykérdés  átpolitizálása egyes vélemények szerint, éppenséggel a lényegről tereli el a figyelmet.

 

Miközben a több mint tízmilliónyi európai roma népesség nyomorából néhányan politikai fegyvert kovácsolnak maguknak –  éppen a tartósan válságos helyzet tényleges megoldásáról terelik el a figyelmet, és járulnak hozzá annak elodázásához.

 

A cigányügy terén eluralkodott siralmas helyzetben, útmutatónak számít az Európai Néppárt  álláspontja, amikor is egyértelműen megfogalmazza, hogy „a romák szociális és gazdasági kirekesztettsége olyan európai probléma, melynek megoldása európai stratégiát igényel”.

 

Az Európai Néppárt múlt hónapban, Budapesten tartott európai parlamenti rendezvénye alkalmával Orbán Viktor miniszterelnök – néppárti alelnök – ugyanebben az értelemben jelentette be, hogy a jövő év első felében hivatalba lépő magyar EU-Elnökség egyik legfőbb feladatának és prioritásának egy Európai Roma Keretstratégia kidolgozását tartja – melynek folytatására nézve egyébként a soron következő lengyel EU-Elnökség jelenthet garanciát...

 

Ebbe az irányba mutat – egyebek mellett – Járóka Lívia néppárti képviselőnőnek a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégiáról szóló – nemrégen bemutatott – EP-jelentése, mely a magyar EU-Elnökség terveivel, valamint az Európa Tanács legjobb törekvéseivel összhangban jelzi a kibontakozás helyes irányát.

 

A tagországok, nevezetesen Magyarország vagy éppenséggel Románia viszonylatában ugyanaz állapítható meg, mint Európa vonatkozásában általában. Vagyis: hogyha a cigánykérdés közös európai ügynek számít – hasonlóképpen magyar nemzeti ügynek is minősül egyben. Magyarországnak: „a többségnek is elemi érdeke a kisebbség felzárkózása” – állapítja meg egy közelmúltban elhangzott nyilatkozatában Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár...

 

Közel egy héttel a helyhatósági választások után azt mondhatjuk: a Roma Integráció – mostani – évtizedében valamint, "A Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Esztendejében" új fejezet kell, hogy nyíljon a cigányság történetében.

 

 

(Összeállítás az MTI hírei alapján)

Módosítás dátuma: 2010. október 12. kedd, 09:13
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria