Címlap CTMT Programok, események Író-olvasó találkozó Rostás-Farkas György József Attila-díjas költővel

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Író-olvasó találkozó Rostás-Farkas György József Attila-díjas költővel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kozák Ágnes, Turúné Tóth Anikó   
2017. október 02. hétfő, 15:04

A cigány mesék különös varázsa - Üzenet a múltból a jövőnek

Író-olvasó találkozó Rostás-Farkas György József Attila-díjas költővel, íróval, újságíróval

Emlékezetes találkozásban volt részük 2017. szeptember 28-án, a csepeli Mátyás Király Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak.  Ezen a napon Rostás-Farkas György író-költő látogatott el intézményükbe író-olvasó találkozóra.

A programot Kozák Ágnes, az intézmény könyvtárostanára bevezető gondolatai indították. Majd Tar Krisztina 8. osztályos tanuló által Rostás-Farkas György  meghatóan szép verse, az Újkígyósról jöttem című előadása következett.

Az író lenyűgöző szépséggel beszélt a cigány mesék különös varázsáról. „Mit jelent a cigányok életében a mese, az eposz, a  ballada? Ez volt az életük, ebben éltek, és ez ragyogta be hétköznapjaikat, küzdelmeiket.  Mit is szeretnék ezzel mondani? Valamikor  régen a cigányok vándoroltak egyik vidékről a másikra, néha több országon is keresztül.

Tisztelték az életet, és örömmel fogadtak minden születendő gyermeket. Nagy volt mindig az Isten áldása, és sok gyerekkel ajándékozta meg őket a teremtő. Életben kellett maradniuk, a  gyerekeknek pedig enni kellett adni. Ezért tehát vándoroltak, hogy valami elemózsiát mindig tudjanak biztosítani a sok éhes szájnak. Ha már Isten megteremtette őket, gondoskodott is róluk. Az én áldott felmenőim nagyon fogékonyak voltak a misztikumra. Hitüket, hiedelmeiket beleszőtték a meséikbe is.

A több száz évnyi vándorlás alatt ebben nevelkedtek, ezt hallották az ősöktől, ezt tanulták meg, ezt adták tovább fiaiknak. Soha egy nap sem telhetett el anélkül, hogyha sátrat vertek vagy a nagy tölgy, platán vagy eperfa árnyékában letelepedtek, hogy valamelyik öreg  ne kezdjen bele egy hosszú legendába. Nem tudott mást tenni, átkarolta szemeivel, szívével a tábor apraját-nagyját, és elmesélte az öregek titkait, ősi balladáit. Sokszor én is megkérdeztem:Honnan ez a sok mese?

Amire a válasz nagyon egyszerű. Az őseim így élték le életüket a végtelen utakon, amíg  az őshazától idáig jutottak. A kalandjaikat mesékbe szőve tovább kellett adniuk, el kellett mondaniuk, hogy ne vigyék  magunkkal a másvilágra. Hát most én is azt teszem és tettem világ életemben, hogy én se vigyem el azon a bizonyos csillagösvényen, át a másik dimenzióba. De visszatérve a mesék birodalmába, az úgy van, hogy a mese széppé varázsolja az életünket. Attól mese a mese. Hogy mitől van varázsa? Mert megteremtjük a varázslatot, a csodát.”

A találkozó végén a gyerekek meghallgathatták a Fáni néni sündisznója című mesét Turúné Tóth Anikó tanárnő előadásában.

Tartalmas órát tölthettünk el a szeretetteljes légkörben.  Reméljük, a jelen lévők lelkében mély nyomokat hagytak Rostás-Farkas György bölcs szavai.

***

Könyvismertetés

Rostás-Farkas György: Elfelejtett álmok: A sorsom meg van írva a csillagokban.-Bp.: 2017.

Rostás-Farkas György legújabb kötete napjaikban, 2017-ben látott napvilágot Elfelejtett álmok címmel.

Ez a mű az élet meséje. Az író a könyvében emberi sorsokról, a saját sorsát alakító találkozásokról ír. Emlékeket kelt életre, és emlékeket állít szüleinek, testvéreinek, híres személyiségeknek. A szerző szavaival: „Ahogy elkezdtem visszafejteni a múlt fonalát, egyre több olyan elfeledettnek hitt történet, esemény jutott eszembe, ami úgy vélem, érdekes lehet mások számára is, már csak azért is, hogy jobban megérthessék a mi cigány világunkat, gondolkodásmódunkat.”

A kötet történetei a gyermek lelkébe plántálja a hitet, a jóságot, a szeretetet, az élet szépségét, a felelősségtudatot, az emberi méltóság tiszteletét és mindazokat a lelki kincseket, amelyek képessé teszik a világba induló fiatal vándort, arra, hogy meglelje az igaz utat. A mesék varázsa hatalmába kerít mindannyiunkat, kicsi és nagy olvasót egyaránt, miközben felemelő és megtisztító élményt ad. Lelkiség és szellemiség árad a műből. Feltárja az élet titkát. A könyv képei segítik az elmélyülést az olvasottakban. Mindazoknak ajánlom ezt a művet, akik a szerző életfilozófiáját magukévá szeretnék tenni: „Az ember legnemesebb földi küldetése a szeretet.” Ez a szeretet segítette át az élet nehézségein a kötetben szereplőket is.

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2017. október 02. hétfő, 15:21
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria