Címlap Tanulmányok, kutatások Társadalom/cigányság ROMOLÓGIA „AKKOR ÉS MOST”

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

ROMOLÓGIA „AKKOR ÉS MOST” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. január 17. kedd, 14:32

A Pécsi Tudományegyetem BTK NTI Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék konferenciakötetéről:

2012 tavaszán tanszékünk hagyományteremtő céllal indította útjára a Romológusok Országos Konferenciája címet viselő rendez­vénysorozatot. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy összehívjuk az elmúlt években – lassan 15 évről beszélhetünk – nálunk tanult, vég­zett hallgatóinkat, s megszólítsuk őket; mutassák meg, merre tartanak, meddig jutottak, közülük a nem kis számú tudomány közelében ma­radt szakember min dolgozik éppen.

2013-ban egy kis változás tör­tént második konferenciánk koncepciójában, a romológia különböző területein alkotó, publikáló elismert szakembereket is meghívtunk, hogy mélyítsük az egyes szekciók munkájában kibontakozó párbeszéd lehetőségeit. Ez a változtatás érezhető volt a rendezvény ideje alatt is, hiszen egy-egy szekción belül – társadalomtudományok, nyelvészet, nevelésszociológia – a tudomány várának különböző szintjein dolgozó kutatók képviseltették magukat a képzett és tudományosan minősített szakemberektől, PhD hallgatókon át egészen az egyetemi képzésben éppen tevékenyen tanuló diákjainkig.

Színes, inspiratív, ugyanakkor színvonalukban, megközelítéseikben, mélységeikben, problémafelve­téseikben és problémakezelésükben nagyon változatos előadások ad­ták a konferencia gerincét.

Bízunk abban, hogy hasznos volt ez a megközelítés, amelyet a jö­vőben is képviselni igyekszünk, hiszen a fiatal, pályájuk elején álló ku­tatók a szekciómunka során kibontakozó párbeszéd, javaslatok, viták mentén segítséget kaphatnak, milyen irányokba mélyítsék el kutatá­milyen módszerekkel gazdagíthatnák a vizsgálatikat….

A szervezőelv és annak következményei megjelennek a 2013 má­jusi konferencia anyagait összefoglaló jelen tanulmánykötetünkben is. Egyszerre kapunk kézbe elismert kutatóműhelyek komoly projektjei­ben dolgozó szakemberek írásait, s ezek közé bekerülnek pályájukon még csak a tanuló fázisban járó kutatók szárnypróbálgatásai, jobban sikerült, vagy még kevésbé kiforrott publikációi is.

 

Nem mentegetőzésnek szánva e sorokat, rendületlenül hiszünk a közös tanulás és továbblépés lehetőségében és a közös munka erejében. Az írások bemutatják azt is, milyen sokszínű ez a tudományos mező – a romológia – milyen sokan és sokféleképpen gondolkodunk különféle problémákról.

E háttértudással ellátva az olvasót nyugodtan kívánhat a szerkesztő hasznos olvasást és szellemi élményeket, gazdagodást.

 

Pécs, 2013. október

a szerkesztők

 

 

(A teljes kötet a csatolt pdf fájlban olvasható)

Attachments:
Download this file (Romológia tanulmánykötet.pdf)Romológia tanulmánykötet.pdf[ ]7196 Kb
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria