Címlap Irodalom Próza Fáni néni sündisznója

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Fáni néni sündisznója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - farkas György   
2017. január 04. szerda, 18:56

Élt, éldegélt egyszer nagyon régen, amikor még a kövek is lágyak lehettek, ott a kígyósi végeken Fáni néni, mindannyiunk szeretett keresztanyja. Felejthetetlen napokat töltöttünk együtt az ő nagy vendégszeretetében. A társaságában mindig vidámak voltunk, ettünk, ittunk, mulattunk.

oreganyo.pngNagy mágus volt. Olyan ősi tudás, rejtett praktikák és fortélyok birtokában, ami rajta kívül csak kevés embernek adatott meg. Ismerte például a sündisznók rejtekhelyeit.

A közvetlen szomszédságunkban volt a temető, amelynek líciummal körbevett árkában a sündisznók kiváló búvóhelyre találtak. Ott fészket raktak, majdnem úgy, ahogyan a madarak a fán. Fáni néni legjobb barátja az én szeretett István bátyám volt. Pista vevő volt az olyan hőstettekre, mint a sündisznó befogása, az ürge kiöntése…

Fáni néni nagyon szerette a dalokat, mindig énekelni kellett neki, István bátyám énektudásának és hangjának pedig hetedhét-faluban híre volt.

Fáni néni nemcsak a szívjóságáról volt nevezetes, hanem arról is, hogy szerette a jó szilvóriumot. Mindig kérlelte István bátyámat:
- Édes drága gyerekem, énekeld el a nótámat, olyan szomorú a lelkem!

István bátyámnak nem kellett kétszer mondani.
- Édes keresztanyám már mondom is – azzal fújta a nótát. Mire a végére ért, Fáni néni gondolt egyet és azt mondta:
- Hallod te gyerek! Nem ez volt az én nótám.
- Hát akkor? Melyik Fáni néni?
- Tudod te! István bátyámnak nem volt mit nem tennie, rákezdett egy másik nótára. Fújta-fújta… Fáni néni ilyenkor csendes hangon kísérte. Volt, amikor sírdogált egy kicsit, vagy meghúzta a butykost.  István bátyám csak fújta csak fújta, sokszor hajnalokig. Közben megsült a sündisznópecsenye is.

Egy alkalommal odahívott engem is, lehettem vagy két - három éves.
- Gyerekem, te is kóstold meg! Én nem tudtam mi az, de fenséges illata bejárta a fél határt. Illatozott a finom sündisznó pecsenye. Mártott nekem egy kis kenyeret a zsírba, azóta is itt érzem a számban az ízét. Ó bárcsak márthatnék még egyszer abból a zsírból!

Na, elég az hozzá, hogy olyan lakomákat készített, amit Mátyás király is megirigyelt volna annak idején. Anyánknak nem nagyon volt ínyére a dolog, félt, hogy elrontjuk a gyomrunkat.
Azt mondta István bátyámnak: - Te kölyök, te kölyök megeszed a sündisznót, a cigányok barátját. Ha apád ezt megtudja, kitagad a családból.

A legtöbbször, amikor hazafelé tartottam az iskolából, ott találtam Fáni nénit, ahogy csak üldögélt, pihent az árok szélén. Nagy-nagy szeretettel szólt mindig hozzám. 
- Gyere csak ide drága gyerekem!

Mi meg úgy voltunk vele, nem csak én, de a többi testvérem is, hogy szívesen kuporodtunk mellé az árok szélére, és vártuk a csodát.  Hát mit ad Isten, mit nem, mindig elővarázsolt a garaboly aljából valamilyen ínyenc falatot, amit a jobb módú parasztok adtak a munkájáért cserébe. Kolbász, szalonna, disznósajt, meg ehhez hasonló finomságok.

Míg mi falatoztunk, csak üldögélt az árokparton, és szívta, vagy inkább kojtolta a pipájából a kapadohány füstöt. Így tett annak idején is, amikor a születésemnél segédkezett fehérre meszelt kis házunkban. Csak ömlött rám a füst,  így lettem én tartósítva.

Még nagyon sok mende-mondát őrzök a családi legendáriumban. Minden testvéremet egy jómódú parasztember keresztelte, aki jó szívvel vállalta a keresztkomaságot. Fáni néni pedig úgy vált mindannyiunk keresztanyjává, hogy Mária nővéremet ő tartotta keresztvíz alá.

Akárki is keresztelte a testvérünket, mi mindannyian keresztanyámnak - keresztapámnak szólítottuk, és a gyermekeit kereszttestvérnek tartottuk. Így volt ez, és így is marad ott  messze a békési tájakon,  az újkígyósi végeken.

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria