Címlap Jegyzet jegyzet A kézműves ember

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

A kézműves ember PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kovács József Hontalan   
2016. november 26. szombat, 18:52

Balajaro Rom: a Kézműves Ember, Orsós Jakab is. Lénye hasonlatos a tábornok-fákhoz, a tölgyfákéhoz. Az arca, Nagy László gyönyör szavaival: kardéllel megírt kép. És mégis, tiszta maradhatott, miként tiszta az ég gyolcsa nyugalom idején, mint a hajnali füvek zöldje, vagy a súlyos márványtömbök tükörlapjai.

Lekezeltetésünk és szétszóratásunk idején, a cigányság szellemi embereinek közösségében  a Méltóság, amely méltóság az elmúlt korszakokban mindig is egyik alapvető lényegeként jellemezte a honi cigányságot.

Legutóbb 1989 augusztusában, Visegrád Gizella-telepén voltunk együtt, ahol putris körülmények között tíz napot töltöttünk el közösen, egy cigány alkotói táborban. Az eltelt időben néhány órát aludhattunk csak, mert mindennap hajnalig hallgattuk végtelen és lenyűgöző szemináriumait saját magunkról, történelmünkől, népi művészetünkről és fájóan múlhatatlan gondjainkról.

A visegrádi képek, melyeket őrzök Róla, vakítóan élesen maradnak meg emlékezetemben mindig. Paródiákat ad el a roskadozó terasz alatt, fogadja és kalauzolja az amerikai követség munkatársait, sétál a műfordító hölggyel az óriás platánok alatt. És a tíz nap alatt is szüntelenül dolgozik, nagyapja szerszámaival farag valamilyen hasznos tárgyat mindannyiónknak. Költőnő vendégünknek tiszafából jószagú karkötőt.

 

Ui. Drága Jakab, kardéllel megírt életed során csak barátokat szereztél a cigányságnak mindig. Emberi munkálkodásodban a Jóisten tartson meg nekünk még nagyon sokáig, hoszszú egészségben és szerencsében. A cigány művészek nevében is szeretettel ölel…

(Az írás a 2002-ben, 82 évesen elhunyt Orsós Jakab 70. születésnapjára készült, megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2008/2. számában.)


***

Orsós Jakab (néváltozatok: Fafaragó, Orsós Jakab; Nagykanizsa, 1920. ? Gellénháza, 2002. május 19.) beás cigány családból származó fafaragó művész, szobrász.

Felnőtt fejjel folytatott tanulmányokat, két gimnáziumi osztályt végzett. 43 évig olajipari technikusként dolgozott, közben ébren tartotta a cigány fafaragó hagyományt, amelyet családjától örökölt, ősei mind fával dolgoztak, teknőket és egyéb használati tárgyakat készítettek. Orsós Jakab is már gyermekkorában is próbálgatta a fafaragást. A cigányság ősi mesterségei többnyire kihaltak, helyettesítették a modern ipar termékei. Orsós Jakab viszont megtalálta a fában a művészet anyagát, rengeteg szép faszobrot készített, országosan is ismert népművész vált belőle, szobrai számos kiállításon szerepeltek.

Orsós Jakab másik szenvedélye az írás volt, novelláit rendszeresen publikálta szépirodalmi lapokban és antológiákban. (Egerszegi füzetek '83 : Válogatás a Zalaegerszegi Írókör munkáiból. Zalaegerszeg, 1983.) Kiadója lett az 1995-ben indult Pannon Tükör című lapnak és elnöke a Zalai Írók Egyesületének. Két novelláskötete jelent meg, novelláiban a beás cigányok életét mutatta be és az iparosodás okozta átalalakulás gondjait, nehézségeit.A 2009-es Cigány festészet című reprezentatív albumban megjelentették szakmai életrajzát és két faszobrának fényképét.

Kötetei:

* ki hallja, aki nem hallja : novellák / Orsós Jakab [kiad. a Zala Megyei Könyvtár] ; Nádas Péter előszavával. Zalaegerszeg, 1987. 95 p. ill.

* Gyökerezés : novellák / Orsós Jakab ; [kiad. a Deák Ferenc Megyei Könyvtár ...] Zalaegerszeg, 1992. 147 p.

 

Módosítás dátuma: 2016. november 26. szombat, 19:23
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria