Címlap CTMT Programok, események Az Isten ránk bízott valamit!

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Az Isten ránk bízott valamit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás – Farkas György   
2016. március 04. péntek, 17:09

Tisztelt Konferencia! Kedves Testvéreim!

Ezen a 25. jubileumi nemzetközi tudományos konferencián, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy néhány mondatot szóljak arról, ami ma napjainkban szerte a világon és Magyarországon történik.

 

Egy népet csak olyan emberre szabad bízni, akiben van alázat, méltóság és szeretet. Ha egy nemzetállam tagjai vagyunk, egyértelmüsítenünk kellnéhány dolgot: a nemzeti összefogás Magyarországában, számolni kell a cigánysággal!

Egy közös hazában, közös a felelősség. Mindenki felelős mindenkiért. Többszáz éves vándorlása alatt a cigányság sok mindent elfelejtett, de nem felejtkezett meg kultúrájáról, nyelvéről, identitásáról.

Testvéreim!

Kultúrája van a szeretetnek, a zenének, a eszédnek.....A műveletlen föld, csak gazt terem. A nemzetnek templomra,  papokra , iskolára  és tanárokra van szüksége. E század kezdi elveszíteni példaképeit. Pedig hiteles példaképek nélkül hová jut majd ifjuságunk? Nem lehetünk hűtlenek, a mi ősi örökségünkhöz a szeretet kultúrájához.

Az ember csak abból tud adni, amilye van.(de abból kötelessége)

Somos Laci testvérbarátom, egyszer egy általunk rendezett konferencián a követkzőket mondta: egy cigány kislány megkereste, és azt kérdezte Tőle, tessék mondani plébános úr: miért ver engem az Isten azzal, hogy cigánynak születtem? ez a mondat beleégett a szívembe.

Akkor csak meg kell kérdeznem, hogy jó-e most Magyarországon cigánynak lenni vagy nem?? Azt tudom, hogy kihalás fenyegeti kultúránkat, nyelvünket. Pedig mint azt mindanniyan tudjuk, a nyelvünk és kultúránk az emberiség örökségének része, és minden nép elidegeíthetetlen egyetlen kincse. Csak közös összefogással, összeölelkezéssel tudjuk e nehéz helyzetből kisegíteni a cigányságot! Hídakat kell építeni és nem falakat emelni.

Tisztelt Konferencia, kedves testvéreim!

Amelyik nép elveszíti nyelvét, kultúráját, az gyökértelenné válik, és egy gyökértelen ember olyan magányossá válik, mint Jézus a kereszten! Őseink öröksége, kötelez minket! Nekünk embereknek, az lenne a földi küldetésünk, hogy a tűzet őrizzük, és tovább adjuk a következő generációknak, hogy fákjaként világítsa meg előttünk az utat.

Mindannyiunkra kérem Isten bőséges áldását, és további eredményes tanácskozást kívánok!

 

(Elhangzott a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciájának megnyitóján.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2016. március 04. péntek, 17:24
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria