Címlap CTMT Programok, események Az Isten ránk bízott valamit!

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Az Isten ránk bízott valamit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás – Farkas György   
2016. március 04. péntek, 17:09

Tisztelt Konferencia! Kedves Testvéreim!

Ezen a 25. jubileumi nemzetközi tudományos konferencián, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy néhány mondatot szóljak arról, ami ma napjainkban szerte a világon és Magyarországon történik.

 

Egy népet csak olyan emberre szabad bízni, akiben van alázat, méltóság és szeretet. Ha egy nemzetállam tagjai vagyunk, egyértelmüsítenünk kellnéhány dolgot: a nemzeti összefogás Magyarországában, számolni kell a cigánysággal!

Egy közös hazában, közös a felelősség. Mindenki felelős mindenkiért. Többszáz éves vándorlása alatt a cigányság sok mindent elfelejtett, de nem felejtkezett meg kultúrájáról, nyelvéről, identitásáról.

Testvéreim!

Kultúrája van a szeretetnek, a zenének, a eszédnek.....A műveletlen föld, csak gazt terem. A nemzetnek templomra,  papokra , iskolára  és tanárokra van szüksége. E század kezdi elveszíteni példaképeit. Pedig hiteles példaképek nélkül hová jut majd ifjuságunk? Nem lehetünk hűtlenek, a mi ősi örökségünkhöz a szeretet kultúrájához.

Az ember csak abból tud adni, amilye van.(de abból kötelessége)

Somos Laci testvérbarátom, egyszer egy általunk rendezett konferencián a követkzőket mondta: egy cigány kislány megkereste, és azt kérdezte Tőle, tessék mondani plébános úr: miért ver engem az Isten azzal, hogy cigánynak születtem? ez a mondat beleégett a szívembe.

Akkor csak meg kell kérdeznem, hogy jó-e most Magyarországon cigánynak lenni vagy nem?? Azt tudom, hogy kihalás fenyegeti kultúránkat, nyelvünket. Pedig mint azt mindanniyan tudjuk, a nyelvünk és kultúránk az emberiség örökségének része, és minden nép elidegeíthetetlen egyetlen kincse. Csak közös összefogással, összeölelkezéssel tudjuk e nehéz helyzetből kisegíteni a cigányságot! Hídakat kell építeni és nem falakat emelni.

Tisztelt Konferencia, kedves testvéreim!

Amelyik nép elveszíti nyelvét, kultúráját, az gyökértelenné válik, és egy gyökértelen ember olyan magányossá válik, mint Jézus a kereszten! Őseink öröksége, kötelez minket! Nekünk embereknek, az lenne a földi küldetésünk, hogy a tűzet őrizzük, és tovább adjuk a következő generációknak, hogy fákjaként világítsa meg előttünk az utat.

Mindannyiunkra kérem Isten bőséges áldását, és további eredményes tanácskozást kívánok!

 

(Elhangzott a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciájának megnyitóján.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2016. március 04. péntek, 17:24
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria