Címlap CTMT Programok, események A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulójára

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulójára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Albert Ernő   
2016. február 26. péntek, 22:22

A huszonötödik évforduló jó alkalmat kínál arra, hogy a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság számba vegye az eltelt időszak eredményeit, és megfelelő tanulságok megállapítását követően új távlatok útját is kijelölje. A részletes elemzést az arra hivatottak – minthogy eddig is – elvégzik, magam, mint bizonyos időszakban a Konferencia meghívottja, néhány tapasztalattal szeretnék hozzájárulni az ünnepség sikeréhez.

Egyik eredménye az évente megismételt találkozásoknak az volt, hogy a különböző országokban nemzetiségként élő cigányok képviselői tájékoztatták az összegyűlteket a cigányság sorsáról, az életükben beállott változásokról, a tennivalókról, és ugyanakkor a vendégek maguk is vitték a világba azokat a tapasztalatokat, amelyeket itteni találkozásuk idején szereztek.

Tapasztalhattuk, hogy a Társaság vezetői arra törekedtek: egy közösségbe tömörítsék a cigány értelmiséget, és egységes fellépéssel képviseljék a cigányság tömegeinek érdekeit. Céljaik eléréséhez sikerrel kerestek és találtak olyan barátokat, kezdve a köztársasági elnököktől különböző miniszterekig, kiváló államférfiaktól akadémiai tagokig, a tudomány képviselőitől a kulturális élet kiválóságaiig, akik segítői voltak mindannak, amit a Társaság feladatként maga elé tűzött.

A Társaság működése tulajdonképpen az egész cigányság sorskérdéseinek számontartását, gondjainak feltárását jelentette. Mert meg kell találni azt az utat, amely változást eredményezhet a kialakult mindennapi életben. Ezért is hangsúlyozták, a munkanélküliség csökkentését, az állandó munkahelyek biztosítását, a szegénység okainak felszínen tartását, a gondolkodásmódban megmutatkozó változásokat, a tanulási lehetőségek kiszélesítését, az anyanyelv művelését.

S ha minden területen bizonyos előrehaladás mutatkozott is, mégis egyre türelmetlenebbül hangzik el az életmód gyorsabb változtatásának igénye.

S mivel a Közös Út indulásának gondolata, majd megvalósulása ehhez az időszakhoz kapcsolódik, joggal állíthatjuk, hogy a negyedévenként megjelenő, kiválóan szerkesztett folyóirat is mindvégig segítője volt a sürgető törekvéseknek. Minden szám bevezetőjében megfogalmazott legfontosabb időszerű kérdések azt sugallják, hogy állandó jelleggel képviselik a cigányság gondjait. Határozottan vallják, hogy lehetséges a tömegek életkörülményeinek változtatása.

Arra is figyeltek, hogy a történelmi múlt feltárása során megállapították, a cigányság olyan értékeket teremtett, amelyek jelentősek más népek számára is.

Az elmúlt negyed évszázad egyik hangsúlyos törekvése volt mindvégig, hogy a tömegekhez eljuttassák a tanulás, a tudás igényét, tudatosítsák, hogy az évszázados lemaradást pótolni lehet, és pótolni kell.

Az a nép, amely erős akarattal küzd megmaradásáért, amelynek hivatástudattal élő értelmiségi képviselői vannak, s amely megújítani és megőrizni tudja saját nyelvét és szokásait, megérti az idők szavát, s aszerint él és alakítja mindennapjait, az megtalálja a saját boldogabb jövője felé vezető utat. Ebben a törekvésében segítik az európai és a világ különböző szervezetei is.

Kívánom, hogy az elkövetkező időszakban a Társaság a maga sajátos eszközeivel minden területen eredményesen töltse be vallott hivatását, sikerre vigye törekvését, a cigányság életének megváltoztatását.

(Albert Ernő, néprajzkutató, Sepsiszentgyörgy)

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria