Címlap Hírek Hírek röviden ÁTADTÁK AZ IDEI PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE DÍJAKAT

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

ÁTADTÁK AZ IDEI PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE DÍJAKAT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. december 14. hétfő, 19:29

A Nemzeti Művelődési Intézet december 13-án rendezte meg a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Nemzetiségi Gálát és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadót a magyarországi nemzetiségek napjához kötődően a Budai Vigadóban.

 

A nemzetiségi kultúrák a nemzeti kultúra szövetébe ágyazva, abból táplálkozva, azt megtermékenyítve virágoznak Magyarországon évszázadok óta – ezt az egymást erősítő folyamatot jelképezi az összefogás szimbólumát, bilobalevelet mintázó díj és a hozzá járó elismerő oklevél is.

A díjátadó után a hagyományokhoz híven idén is színes gálaműsor ünnepelte a kultúrák békés, egymást ihlető együttélését és tette emlékezetessé az alkalmat a jelen lévők – köztük nemzetiségek képviselői, kulturális intézmények és szervezetek munkatársai, a hazai és külföldi sajtó képviselői, valamint a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai – számára.

 

A programon mindegyik magyarországi nemzetiség képviseltette magát egy-egy,produkcióval: a változatos műsorban többek között zenésrészletet mutattak be az Urartu Örmény Színház AZnavour című színdarabjából, fellépett a Martenica bolgár néptáncegyüttes, a KOLO horvát népzenei együttes, virtuóz gitárjátékkal örvendeztette meg a közönséget az ukrán Vihula Mihajlo, s fiatal tehetségeket mutatott be a Romano Glaszo – Emberi hang roma együttes.

A nemzetiségi kulturális bőségtálat nemzetiségi értékasztalok és gasztronómiai bemutatók egészítették ki, így a résztvevők teljességében ismerhették meg Magyarország nemzetiségi színpalettáját.

 

Az idei díjazottak listája:


• ELLINIZMOSZ Egyesület, görög nemzetiség
• Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, szlovák nemzetiség
• Urartu Örmény Színház, örmény nemzetiség
• Vihula Mihajlo, ukrán nemzetiség
• Mukics Ferenc, szlovén nemzetiség
• Zách Elemérné, német nemzetiség
• Miskolczi Dimitranka Dimitrova, bolgár nemzetiség
• Dr. Orsós Anna, roma nemzetiség

(Képgaléria: http://www.nmi.hu/hu/Kepgaleria/XI-Nemzetisegi-Gala-es-Pro-Cultura-Minoritatum-Hungariae-dijatado-2015-december-13)

***

DR. ORSÓS ANNA (roma nemzetiség)

Orsós Anna Szekszárdon született egy ötgyerekes beás cigány család negyedik gyermekeként. Az általános iskolát Tengelicen végezte. 1985-ben általános iskolai tanári diplomát, 2000-ben pedig pedagógia szakos egyetemi diplomát szerzett.

Tanított Bonyhádon, a szekszárdi Garay János Gimnáziumban, a pécsi Gandhi Gimnáziumban és a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskolán. 2002 óta a Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékének főállású tanársegédje, majd 2011 tavaszán tanszékvezető lett. Munkatársa volt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének, 2010 óta pedig az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karon az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ félállású tanára.

Aktív gyűjtőmunkákat folytatott beás cigány közösségekben – főként az Ormánság területén. Az általa gyűjtött beás népdalok, népmesék és igaz történetek leírása jelenti a beás írásbeliség és a beás nyelv első szakszerű megjelenését. Több kiadványa jelent meg, melyeket minden beásul tanuló ismer és kedvel.

Dr. Orsós Anna több évtizede végzi példaértékű munkáját a Magyarországon élő romák érdekében, s elévülhetetlen érdemei vannak a beás nyelv kutatásában, s annak megőrzésében.

Módosítás dátuma: 2015. december 14. hétfő, 19:41
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria