Címlap Nagyvilág Kitekintő A Holokauszt két fia

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

A Holokauszt két fia PDF Nyomtatás E-mail
Kitekintő
Írta: Tini Chris   
2015. január 22. csütörtök, 12:59

A Holokauszt két fia címmel  tartottak rendezvény a budapesti gettó felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából. 2015. január 17-én Az eseményen munkatársunk Tini Chris készített interjút:

 

- Flesch Károly zsidó családba született 1933-ban. Édesanyjával és három nagyszülőjével bujkálva sikerült túlélnie a holokausztot és a zsidó gettót, ám édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban életét vesztette. A háború után iskolai és egyetemi éveit Budapesten és Szegeden töltötte, majd 1956-ban Svájcba emigrált, ahol befejezte gyógyszerészeti tanulmányait. Azóta ipari gyógyszerészként dolgozott számos cégnél, valamint három évet tevékenykedett egy indiai egyetemi kórházban.

Kérem mondjon el egy olyan történetet, ami példaértékű a mostani generáció számára is. Voltak e olyan emberek akik segítettek Önnek az üldöztetés idején?

Volt egy rokonom, akinek az édesanyja zsidó volt, ő maga katolikus. Az üzlete pincéjében rejtett el minket. Naponta hozta az élelmet, gondoskodott rólunk ,majd szerzett nekünk egy védőlevelet a Vatikántól.

Mit jelent az Ön számára a Messiás, mikor és hogyan találkozott vele?

Ő a megváltó .Valaki bizonyságot tett nekem, azt javasolta kezdjem el olvasni a Bibliát. Rávilágított az 5Mózes 28. részre. Elolvasás után döbbentem rá, hogy engem Isten ismer. Ebben a részben sorolja fel az áldásokat és az átkokat. Röviden arról szól, ha engedelmesek vagyunk, akkor milyen áldásokban lehet részünk, ha nem vagyunk engedelmesek akkor mi fog történni velünk és ez megtörtént. Jézusban hívő emberek akár zsidó hátterük van akár nem ők egyek.


***

- Werner Oder Ausztriában született. Családjában több magas rangú náci tiszt is volt. Történetében el fogja mondani, hogyan fordult el az antiszemitizmustól, és a Jézusban való személyes hit miképpen lobbantotta lángra benne a zsidó nép iránti szenvedélyes szeretetet, és az Izrael melletti elkötelezett kiállást. Élettörténetét mind a televízió, mind a rádió bemutatta. Wernert Isten Angliába hívta lelkipásztori szolgálatra.

Mikor és hogyan szembesült azzal a ténnyel, hogy Ön egy SS tiszt gyermeke?

Családom és az édesapám tagadták a múltját. Felfedeztem azt, hogy egész Európán vannak titkos levéltári anyagok melyeket hatvan-hetven évig minden országban zároltak és titkosították ezeket az információkat. Senki nem juthatott hozzá, kivéve ha valamilyen különleges okból kérik.

Kapcsolatba léptem az Osztrák és a Német levéltárakkal ,akkor fedeztem fel azokat az anyagokat, melyeket az édesapám és a családom titkolt. Tagadták, hogy megtörtént.

Amikor megtudtam, hogy mi mindent tett az apám a szívem teljesen megrémült. Tudattam a családommal, hogy én tudom a történteket , akkor viszont ők rémültek meg . Összehívták a családot és azt mondták ,hogy én szégyent hoztam a családra . Azt kérdeztem hogyan szégyeníthetem én meg a családot, amikor olvastam a tényeket a bizonyítékokat.

Azt a választ kaptam, hogy ez már a régmúlt , ennek már nincsen jelentősége. Válaszom az volt - Isten számára ez most is jelentőséggel bír. Nincs értelme, hogy templomba jártok, mert amikor meghaltok Isten elé kell állnotok.

A válaszából arra következtetésre jutottam, hogy Ön is megismerte Jézust.

Igen. Felfedeztem azt, hogy Jézus a zsidó Messiás, ha Jézus nem lenne a világ megmentője , akkor engem nem tudott volna megmenteni. Egy külső hatalomra van ahhoz szükség, hogy megmentse az embereket a bűn hatalmától az antiszemitizmus átkának a súlyától.

 

     

 

(Tini Chris)

Módosítás dátuma: 2015. február 01. vasárnap, 14:58
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria