Címlap Könyvajánló Kígyótestvér

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Kígyótestvér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Norbert   
2014. november 17. hétfő, 12:58

A Lilium Aurum Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg a Kígyótestvér című legújabb néprajzi kötetem, amely a gömöri régió egy kevésbé kutatott belső kistájára a Gortva-völgyébe kalauzolja el az olvasót, hogy egy kiemelkedő egyéniség segítségével mutassa be a vidék cigányságának epikus folklórtudását, illetve azt a miliőt, amelyben a közreadott mesék és történetek még a maguk természetessége és funkcionalitása mellett éltek. A 95 folklórszöveget tartalmazó kötet meséi, mondái, apokrif történetei átfogó képet nyújtanak a magyar anyanyelvű gömöri romungrók narratív folklórjáról és annak magas fokú esztétikai mivoltáról. A könyv a szöveghű formában közreadott tündérmesék, novellamesék, történeti-, betyár-, helyi- és hiedelemmondák mellett a hagyományos mesemondás és történetmesélés szerepéről is bővebb tájékoztatást nyújt.

Balog Ernő mesemondói világának és mondáinak jellemzése mellett szólok a formális és informális mesemondó alkalmakról, a mesetanulás folyamatáról, továbbá a szájhagyományozott történetek és az írott források hatásáról az egyéni repertoár alakulására.

Az alkotó mesemondó típust példázva jellemzem Balog Ernő mesemondói stílusát, variációs készségét, innovációs képességeit, valamint meséinek nyelvezetét, tartalmi megformálását, szerkezeti felépítését, műfaji megoszlását, illetve jellegzetes mesehőseit. Nem utolsó sorban részletesen kitérek a vidék tájtörténeti és néprajzi bemutatására, úgy ahogy a gömöri egyéniségkutatás és cigánykutatás eddigi eredményeire is.

Mindezek okán úgy gondolom, hogy e kötet hasznos segítséget nyújthat a regionális oktatásban, a népköltészet műfajainak (mesék, mondák) ismertetésében, a magyar anyanyelvű cigányság kultúrájának megismerésében, valamint a mesemondó versenyekre való felkészülésben egyaránt.

A Kígyótesvétvér című kötet terjedelme 216 oldal, ára 11Euro. Amennyiben a könyv felkeltette érdeklődését és szeretne belőle rendelni, kérem, jelezze az alábbi elérhetőségeim valamelyikén:

Mgr. Varga Norbert

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

tel: 00421-908-041947

 

A könyv kapcsán továbbá lásd: www.facebook.com/kiado.liliumaurum

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria