Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Narvalo PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Guy Pierre Geneui   
2014. november 02. vasárnap, 13:11

Részlet Pierre Geneuil: Narvalo cimű életrajzi regényéből.

« Nyolc éves és három hónapos voltam, amikor narvalo lettem. Egy életre.Ez egy náci koncentrációs táborban történt.Seine et Oise megyében, Dél Compiegne-ben, Royallieu helységben 1941. szeptemberében.

 

Előző nap, Párizs Marais negyedében, a Vertus utcában szabad gyerek voltam. Egészen addig, amíg a szürke egerek nem dobtak be egy « traction »-ba, azért, mert cigány voltam.

Amikor észhez tértem, a Republique térhez közel egy ápolói szobában, meztelenül egy fehér lepedővel borított ágyon találtam magam. Két francia orvos hajolt fölém gondterhelten. Még sohase fordult elő velem, hogy vizsgálnak, és kanalat tesznek a nyelvem alá.

Kezdtem kiabálni. És akkor kaptam egy hatalmas pofont, amitől még a fogak is kiröpülhetnek. Szépen mondva, az orvosi vizsgálat után, megmértek mindenhol egy nagy körzővel, különösen a koponyám körül.

Egyikük írta, amit az orvosok diktáltak. Fajról beszéltek, cigány fajról. Az orrukat vakargatták, míg rólam folyt a szó. Végül, felöltözhettem, és kedvesen jelezték, hogy elküldenek vidékre feljavulni egészségileg. Belöktek egy nagy terembe, ahol különböző korú gyerekek voltak szanaszét, egyik jobban bömbölt, mint másik.

Ez már több volt, amit elviselhettem. Anyámra, nagymamámra és Bella kutyámra gondoltam, és én is bömbölni kezdtem, mint a többiek. Este, kamionokkal kivittek minket az északi pályaudvarra, ahol vagonokba zsúfoltak, mint az állatokat.

Erős tehéntrágya szag volt bent. Sok gyereknek sárga csillag volt a ruhájukra varrva. Sokat kellett várni, mire elindult a vonat, és nagyon sokszor, sok helyen meg is állt.

Akárhányszor megállt, próbáltam kinyitni a vagon ajtaját, de kívülről volt bezárva. Féltünk, hideg volt, és sötét. Egyre büdösebb lett, a gyerekek nemcsak bepisiltek, hanem mást is végeztek. Már világosodott mire végleg megállt a vonat.

A vagon rácsos ablakán keresztül néztem a fehér felhőket. Es most először éreztem, hogy cigány vagyok. Rab cigány, mint az állatok a cirkuszban...

(Franciából fordította: Kocsándly Kuti Margit)


***

Kocsándly Kuti Margit: Találkozásom „Narvalo-val”

Hosszú út áll előttünk. Nem kilométerekben, hanem  lelkiekben, különösen nekem. Akihez készülünk férjem számára nem idegen. Egy közel harminc éve ismert barátot talált meg ismét.

Velem más a helyzet. Személyében egy olyan embert ismerhetek meg, aki nem egy életet, hanem többet élt le. Kevés, az övéhez hasonló történet létezik. Könyve, - a NARVALO – amelyben megörökítette életének eseményeit megríkatott.

Ez az úr, a cigányok nagy családjába tartozik. Ô az egyik legismertebb cigány a világon. Származása megadta neki azt a « jogot », hogy mártírként szenvedjen, már 8 éves korában. De származása megengedte azt is, hogy becsületes, egyenes maradjon egész életében, az örökös veszély és hihetetlen megpróbáltatások ellenére is.

Amikor megérkeztünk a dél - franciaországi Provance-i városkába, ahol lakik: egy  meleg mosolyú, kék szemű, hófehér hajú úr fogadott bennünket, lábainál hűséges kísérőjével, Elsa-val, a kis fehér kutyával.

Ez az úr, GENEUIL Guy Pierre, festő, író, és még számtalan titulus birtokosa, akinek élete példaként szolgálhat minden cigány számára.

Férjem boldog, hogy rátalált egy régi barátra, nekem pedig különleges megtiszteltetés, hogy megismerhetem, és hogy elfogad engem  « prali »nak, vagyis nővérének.

 

***

Guy Pierre Geneuil-ről

1933-ban született Párizsban. Már 5 éves korában halhatatlanná tette őt a híres festő, Poulbot, mint világszerte ismert képének modelljét.

8 éves, amikor egy Párizs melletti koncentrációs táborba viszik, ahol kisérleteznek rajta. A mesterségesen előidézett agyhátyagyulladás következtében borzalmas szenvedéseket él át.

10 évesen megszökik, és a háborút egy Párizs környéki erdőben  vészeli át. Közben az ellenállásban is jelentős szerepet vállal, mindezt alig 12 évesen.

Színvaksága ellenére tehetséges festőként a hires Monmarte -i Tertre téren árulja képeit, melyeket hamar elkapkodnak.

Később részt vesz az algériai háborúban, valamint a távol keleti csatározásokban is.

Hivatásos bokszoló, és De Gaulle tábornok testőre.

Jean Seberg amerikai filmcsillag barátja, testőre, Az ő révén ismeri meg a néger gettók életét Amerikában.

Es még sok minden más, melyet remélem megoszthatok az olvasókkal.


(A képen Guy Pierre GENEUIL és Kocsándly Kuti Margit látható 2014 augusztusában.)

 







 

Módosítás dátuma: 2014. november 05. szerda, 07:29
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria