Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

JIN THAJ JANG PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2014. július 22. kedd, 15:22

Aven dujfalicke manusha:

 

Jekhfalo manush vi andej ratyi kodo phenel: detehara avla, pekela o kham, avel o mizmeri pherdes nurosa; thaj chaches kade avla; atunchiasharel le Devles, Phenel: muro trajo si ande le khamesko nuro, thaj vi kade ashola; palunes kanak avela palesh e ratyi, phenel: sas man somnalo dyes, Zhi-akanak inkrel kodolesko shukaripe, najis Deleske! Thaj kodo manush na pinzharel nikanak o tunyarikipe!

Kaverfalo manush vi deteharate dukhades phenel: ratyi sas,pherdes kale xoxavipesa; thaj daranes phenel ando mizmeri: ratyi avla palesh, tunyarikesh ilesa; thaj kanak avel chaches e ratyi, phenel: sas chacho fundo mura darake,aketa: muro trajo pherdo si dukhade nasulipesa; palunes, kanak palesh avel onyevo dyes, phenel: mura ratyaki tragedija zhi-akanak resel! Thaj kodo manush nashtig te pinzharel o nuro!

Apol na e luma si dujfalicki, numa le manushengo alosaripe:

vi andej ratyi o mizmeri dikhel, vaj vi ando mizmeri e ratyidikhel…


 

Kétféle ember létezik:

 

Az egyik az éjszakában is azt mondja: reggel lesz, sütni foga nap, jön a dél telve fénnyel; és igazán így lesz; akkor magasztalja az Istent, mondja: az életem a nap fényében van, és így is fog maradni; végül amikor jönni fog ismét az éj, mondja: csodálatos napom volt, mostanáig tart a szépsége, hála Istennek! És az az ember nem ismeri meg soha a sötétséget!

 

A másik reggel is fájva mondja: éjszaka volt, telve fekete hamissággal; és félve mondja délben: éjjel lesz ismét, sötét hideggel; és mikor jön tényleg az éj, mondja: hiteles alapja volt a félszemnek, íme: az életem tele van fájó gyötrelemmel; végezetül, amikor ismét jön az új nap, mondja:éjszakám tragédiája idáig ér!  És az az ember nem ismerheti meg a fényt!


Pedig nem a világ kétféle, csak az emberek választása:

Az éjszakában is a nappalt nézi, vagy a nappalban is az éjszakát látja…

Módosítás dátuma: 2014. július 22. kedd, 16:55
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria