Címlap Jegyzet jegyzet A roma nemzet politikai helyzete a közéletben

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A roma nemzet politikai helyzete a közéletben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Ravasz József   
2014. június 17. kedd, 08:16

Több mint két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy Szlovákiában a roma nemzet megtanuljon, legalább részben, nemzetként gondolkodni. Nyilván, a több évszázados lemaradás napjainkban is kellőképpen viselteti mindanyiunkkal az erőszakkal ránksütött bélyegét. Az asszimilációs folyamat 1761-től valamennyiünket kísért.

 

Amit lehetett, azt a hatalom elvett tőlünk. Hogy ma itt vagyunk és küzdünk népünk boldogulásáért annak köszönhető, hogy felvilágosult nemzetként érkeztünk Európába, mert őshazánkban (Indiában) nem tűrtük tovább a betolakodók zsarnokságát. Fegyvert kezünkbe sohasem fogtunk annak érdekében, hogy más nemzetet, népeket, legyilkoljunk csak azért, hogy nagyobb gazdagsághoz jussunk. Egyetlen elcsépelt kutatás sem felel meg történelmi identitásunknak.

A roma kultúra több ezer éves. A mi másságunk magyarázat arra, hogy életképes nemzet vagyunk. Harcolni fogunk továbbra is azért, hogy közös hazánkban, Szlovákiában, ahol parlamentáris demokrácia van, érvényességet szerezzünk ahhoz, hogy kiépítsük intézmény-rendszerünket hasonlóan, mint ahogy az más nemzetiségeknek (pl. magyarok, ukránok 'stb.) adva van.

Intézményrendszer nélkül a nemzetiségi státusz nem ér semmit! Nem beszélvén arról, hogy mindezt a Szlovák Köztársaság Alkotmánya biztosítja. A lehetőségek adva vannak. A lépést a mai roma értelmiségi elitnek kell megtennie.

Meggyőződésem szerint nem prioritás, hogy a roma problémák kezelésere feltétlenül fontos a Roma Kormánybiztosi Hivatal működtetése. Ez véleményem szerint a többségi társadalmatalkotók szemében akár luxusnak is minősülhet. És pedig azért, mert privilégiumként is minősíthető. Nem lehet két kategóriában szociális segélyjuttatásban gondolkodni.

E rövid írásom is az értelmiségi romákat arra próbálja serkenteni, hogy tanuljanak meg továbblépni... Tanulják meg kellőképpen értelmezni a romák történelmét. Ne féljünk megcáfolni  a jól ismert téveszméket, amelyek borzasztóan sértőek nemzetünkre nézve...

Kívánok Önöknek hasznos munkát és főleg bátorságot a pozitív vélemény-nyilvánításhoz !

Tisztelettel,
Doc.PhDr.Ravasz József,PhD.

Romológiai Kutatóintézet,
Dunaszerdahely

Módosítás dátuma: 2014. június 18. szerda, 06:09
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria