Címlap Cikkajánló cikkek kultúra Egy füleki zenész, Génya Ferenc álomharcai

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Egy füleki zenész, Génya Ferenc álomharcai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Juhász Dósa János   
2014. június 12. csütörtök, 21:17

Próbálkozott a Megasztárban, később az X-faktorban is. A fülekiek a Vértestvérek című musicalben ismerhették meg, amelyben a The Funk Rock Band nevű zenekarával működött közre. Tavaly jelent meg az első hanghordozója, s ha minden a tervei szerint alakul, az idén decemberben következhet a második is. S közben Füleki pite címmel még filmet is terveznek, amolyan könnyed hangvételű, némi erotikával átitatott bulizós hangulatút.

Egy kora reggeli vasárnap találkozunk, nem igazán éjszakai életet élő muzsikusnak való óra ez, de a kávé és a cigi gyorsan felébreszti. Mivel édesanyja gyorsan egyedül hagy bennünket (munkanélküli lévén minden mellékes jól jön), hármasban maradunk Bolondkával, család szeretett cicájával közösen.

Zenész család – ez nem is lehet vitás, bénai származású édesanyja annak idején remekül énekelt, s az Aranykakas vetélkedő második helyét is megszerezte, míg sídi származású édesapja basszusgitárosként működött különböző zenekarokban. Ferenc még csak az idén 25 éves, de már gazdag zenei múltat tudhat maga mögött. Első iskolai cédéjét még 17 évesen készítette Bari Szimonával (és Kovács Tamással), s pár évvel később már a Zsákszínház Mázik István-rendezte előadásában vállal kulcsszerepet, a Vértestvérek című musicalben. Erre az alkalomra hozza össze a The Funk Rock Band bandát is Varga Tamás basszusgitárossal, Fajd Adrián gitárossal, Balog Zsolt szaxofonossal, valamint Danyi Lászlóval és Szitai Patrikkal, s a színházi előadások mellett önálló koncerteket is szerveznek, amelyen már megjelennek a saját darabok is.

A banda jó egyéves működés után megszűnt, s bár tavaly szerettek volna összehozni egy közös koncertet, de nem jött össze. Ugyan az együttes megszűnt, új tagokkal új zenekart hozott létre (Génya Ferenc & the Band), amelyben Varga és Fajd mellett Danyi Tibor zongorista és Gál Róbert  dobos kapott helyet, na és az állandó szövegíró, Váradi Róbert, akivel remekül megértik egymást. Először mindig a zene születik meg, ahhoz készülnek a szövegek, amelyek mi másról is szólhatnának, mint örök emberi érzésekről, a szerelemről, a szakításról, a csalódásról s a barátságról. Gyere és érezd, Engedj el, Nyár, Végzet, Csak egy játék, Éjeken át, Ébressz fel, Döntsd el – csak néhány jellegzetes cím a cédéről, amelyen 14 dal hallható. Ami a lemez műfaját illeti – az ízig-vérig trendi pop-dance, funky és electro, s ahogy Génya elárulja, a zenében mindenevőnek számít, de azért operettet nem énekelne. A lemezt nemrég a füleki Közösségi Ház színpadán mutatta be nagy sikerrel.

S mielőtt még a terveiről beszélnénk, elárulja magáról, hogy asztalosnak tanult ki, s több tehetségkutató versenyen is próbálkozott már. Losoncon a Roma hang énekversenyen  elnyerte az Év hangjadíjat, ahogy nyerni tudott az Aranykakason is. A legjobb harminc közé jutott a Megasztár 4-ben, ahol olyan zsűritagok előtt kellett megmutatnia a hangját, mint Fenyő Miklós, Mester Tamás vagy Eszenyi Enikő. Még az Aktívban is szerepelt, ahol a show kedvéért golfoznia is kellett. Megpróbálkozott az X-faktorral is, ahol két válogatáson jutott túl. Jól bírom a kritikákat, de azért félek a csalódásoktól” – mondja Feri, akinek az első kritikusai azért a szülei és természetesen a szomszédok, akik elviselik az állandó zenebonát.

S bár még ki sem élvezhette az első hanghordozó sikerét, már készül a második is, amely, ahogy Génya ígéri, hangzásban és a szövegek stílusában is teljesn más lesz, mint az első. Egy szám, az Úgyrzem már megjelent róla, de készül az Emlékmás (amelynek videóklipjén is dolgoznak már),  és a Michael Jackson emlékére született Úgy érzem – Whoo is it című dal is, Génya egyik nagy kedvence ugyanis a popkirály volt, de szívesen énekli magyar előadók számait is, így a United, Pélyi Barna vagy a Fekete Vonat számait is. „Ha minden a terveink szerint alakul, akkor decemberre kész lesz a lemez, amelyet egy nagyszabású zenés-táncos show keretében szeretnénk bemutatni Füleken, de a környező nagyobb városokban is” – árulja el a terveit Feri, aki emellett még a The Angels együttesben is énekel Botos Katalin, Oláh Joanna és Oláh Jenny társaságában. A négytagú formáció ismert dalokat szeretne gospellstílusban előadni. A közeljövőben Losoncon, egy jótékonysági koncerten lépnek fel, míg a Magas-Tátrába egy lakodalomba hivatalosak. De ha mindez nem lenne elég, egy klasszikus rockbanda is alakulóban van, amellyel Edda Művek, Korál és Guns N' Roses slágereket szeretnének előadni, de szívesen lép fel szólóban is barátaival, Krága Renével és Horváth Hamival.

S ha mindez még nem lenne elég, Feri újabban a filmmel is kacérkodik. 15 éves korom óta rabja vagyok a filmnek, több száz filmet gyűjtöttem össze, köztük sok-sok klasszikust is, s menet közben jött az ötlet, hogy érdemes lenne megcsinálni az Amerikai pite füleki változatát. Mintegy két évig készítettük Peter Weiss barátommal a forgatókönyvet, s az idén nyáron szeretnénk a történetet leforgatni. Öt fiúra és négy lányra írtuk a történetet, s június 20-ig várjuk a jelentkezőket. Bulizós, kellemes hangulatú, itt-ott szabadszájú filmet tervezünk, amelynek a nagy részét Füleken vennénk fel, de egy jelenetet a nagydaróci tónál is forgatunk” – tudjuk meg  a készülő filmopuszról.

Vár rám a boldogság” – énekli egyik dalában Génya. A boldogság mellett azért sok-sok munka is várja a nyár folyamán.

Módosítás dátuma: 2014. június 13. péntek, 05:08
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria