Címlap Jegyzet jegyzet Imádkozz, dolgozz, tanulj!

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Imádkozz, dolgozz, tanulj! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gergely Dezső   
2014. május 25. vasárnap, 16:38

Ora, disce, lavora!

Nursiai Szent Benedek a Bencés rend alapítója ősi nemesi családból származott… Krisztus után 480 körül született. Legendás, nagyszerű tevékeny élete volt. Azt tette”Ő”és szerzetestársai, amit a kor megkövetelt. Ne felejtsük, ez az időszak a népvándorlás kora volt. Keletről jött vad törzsek, a germánok, hunok, gepidák, vízi gótok, avarok és később a mi honfoglaló magyar őseink mással sem foglalkoztak, mint primitív gazdálkodás mellett egymás ellen rabló-hadjáratokat folytattak.Európa azokban az évszázadokban egy kaotikus anarchiaképét mutatta, a hanyatló, a maga idejében remekül szervezett római birodalom romjain.

 

 

És mi hozott változást?

Ezeknek a népeknek a megtérítése a keresztény hitre, nem mindig szelíd eszközökkel.

De a lényeg: sorra alakultak a monostorok, szerte e mi földrészünkön, a címünkben jelzett három szó – elmélet és gyakorlat jegyében.

Ezeket a monostorokat a bencés, cisztercita és egyéb szerzetes atyák építették. Templom, iskola, gazdaság! Így a monostorok , apátságok köré szerveződtek a városok, hatékony kapcsolatban a falvakkal.

A mi honfoglalásunk idejére – az ezredfordulón – Nyugat-Európa a pápaság Rómájával és a franciaországi Cluny-nyel a központban földünk legszervezettebb térsége lett.(Nem becsüljük le, ellenkezőleg nagyon tiszteljük a kínai kultúrátntermészetesen)

Nem véletlenül kapta meg Szent Benedek az „Európa atyja” megtisztelő címet. (A mi Szet Istvánunk ebben a legjobb időpontban találkozott a Clunyi szellemmel, hívta ide a nyugati szerzeteseket, kapta II. Szilveszter pápától a szent koronát. Mi sem kalandoztunk többé, az árpádházi időszak  - majdnem félezer évig – a Kárpát medence legnagyszerűbb korszaka volt.)

A kérdés csak az, hogy a fenti – közismert – történethez mi közük van a Kethano Drom – Közös út olvasóinak, mi közük van a cigányoknak 2014-ben? Nagyon sok. Minden.

Másról sem hallunk és értesülünk, mint roma-stratégiáról, felzárkóztatási programokról.  Sok marad ezekből csupán előadás, szónoklat, de hála legyen – egyre több megvalósult gyakorlat.

Ha ezekről tudomást szeretnénk szerezni, érdemes ellátogatni a főszerkesztőnk, Rostás – Farkas György úr által szervezett cigány-magyar konferenciákra és a jezsuiták által  havonként a „Párbeszéd Házában” tartott cigány pasztorációs találkozókra, Hofher József atya és Szabóné dr. Kármán Judit szervezésében.

Ezeken az alkalmakon találkozhatunk olyanokkal, cigány és nemcigány papokkal, egyháziakkal – egyre több fiatallal- , civil szervezőkkel, akik nagyon sokat tesznek a roma népért és a többség – kisebbség (most már nemzetiség) közös boldogulásáért.

1.      Imádkozz!

Azaz építsd a lelkedet. A cigányok eredendően lelki indíttatású nép. Istentagadó cigány emberrel és pályám során nem találkozta. (Elkeseredettel igen.)

A „Sunto Del”, a Szent isten életük központja. Az áldás rendkívül fontos számukra. Hogy ne kelljen magukat elátkozottnak érezniük, látniuk. Hogy milyen felekezetben gyakorolják a hitüket? Mindegyikben. A fontos csak az, hogy ne fele kezet nyújtsunk nekik és ők egymásnak, hanem egész kezet, mind a két kezünket.

2.      Tanulj!

A kaposfői plébános - Somos László, aki gyönyörű munkát végez közöttük több évtizede -, mondta hogy első szent királyunk ma főként nem templomokat építene számukra, hanem tanodákat!

Az iskolába járás nagy gond a mélyszegénységben élő gyermekek számára. mert éhesek, mert nincs rendes ruhájuk, cipőjük, mert zsúfolt szükséglakásban nem tudnak tanulni, leckéjüket megcsinálni. A sokszor írástudatlan szülő hogyan segítsen kisfiának, kislányának? Az iskolázatlan gyermekből pedig mi lesz az életben?

A telep közepén a tanoda, kedves ház, játszóház óriási dolog. Ott a gyermek melegben van a rossz időben is, enni kap, szeretik, foglalkoznak vele, sikerélménye van. innen már örömmel megy az iskolába. Áldottak azok a segítők, nevelők, akik a tanodákat működtetik.

3.       Dolgozz!

A munka nagyon fontos! A munka tette az embert emberré – mondta a kommunista Engels Frigyes úr. Nemcsak azért, mert munka nélkül nincs megélhetés, mert nincsen olyan társadalom, amely tartósan el tud tartani segélyből életerős embereket.

Másért is. Aki a kezét segélyért nyújtja – miközben tudna, szeretne is dolgozni -, hogyan szerezzen önbecsülést, hogyan élje meg a saját személyi méltóságát?

Aki kényszerűségből bűncselekményt követ el, hogy megélje és családját, magatehetetlen hozzátartozóit eltartsa – nem rendelkezik sem önbecsüléssel, sem személyi méltóságának tudatával.

Minden adandó munkát, a közhasznú munkát is nagyon meg kell becsülni. Talán az Úr ad nekünk jó vezetőket, akik által és a magunk közreműködésével jobban boldogulunk. Más lehetőségünk nincs.

Emlékezzünk hát Nursiai Szet Benedeknek, „Európa atyjának” tanítására, és kérjük közbenjárását!

 

 

Módosítás dátuma: 2014. május 25. vasárnap, 16:42
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria