Címlap Hírek Hírek röviden Indiai filmfesztivál Budapesten

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Indiai filmfesztivál Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. február 08. szombat, 19:49

Az idén százéves indai filmgyártás alkalmából  Indiai Filmesztivál kezdődött 2014. február 7-én Budapesten. Az ünnepi eseményen Malay Mishra indiai nagykövet mellett beszédet mondott Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára is.

 

Köszöntő beszédében Hammerstein Judit elmondta: hazánk számára India az egyik legfontosabb partner Ázsiában. Hatékony és eredményes együttműködésünkre jó példa a tavaly együtt ünnepelt Amrita Sher-Gil-centenárium, melyet az UNESCO is kiemelt évfordulóvá nyilvánított. 2013 októberében hazánk részéről miniszterelnöki látogatásra került sor, a küldöttség tagjaként pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013-2015-re szóló kulturális csereprogramot is aláírt.

Külön öröm, hogy a filmművészet is teret nyert az országaink közötti kooperációban, ezt a most induló, az indiai filmgyártás századik évfordulója alkalmából megrendezett filmfesztivál is bizonyítja.  „Az indiai kultúrkör sajátosságait, a társadalmi tradíciót és a mai kor konfliktusait tükröző,  ugyanakkor az egyediséget az általánosban feloldó indiai filmek az értékből élményt varázsolnak, ezért lehetnek érdekesek nemcsak hazai földön, hanem szerte a világban, így Magyarországon is” – hangsúlyozta.

Az Indiai Kulturális Központban és a Puskin Moziban február 7–16. között  zajló fesztiválon tíz filmet vetítenek, többek között a nők kiszolgáltatottságáról szóló, Csípős igazság (1986) című drámát, az immár klasszikus Lángnyelveket (1975), az indiai filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikerének számító, 3 félnótás (2009) című vígjátékot, valamint az ötszörös Filmfare-díjnyertes thrillert, A sztorit (2012). Az ezer ízű szerelem című romantikus vígjátékot  február 16-án, a fesztivál zárónapján játsszák az Indiai Kulturális Központban.

A filmfesztivál ideje alatt a Puskin Moziban 100 éves az indiai film címmel kiállítás látható, amely bemutatja az indai filmgyártás legfontosabb állomásait, kiemelkedő alkotóit és filmcsillagait.

(EMMI sajtóközlemény)

Módosítás dátuma: 2014. február 08. szombat, 19:59
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria