Címlap Jegyzet jegyzet A cigányfiú

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A cigányfiú PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. augusztus 06. kedd, 22:55

Fotózni nem engedi magát, és csak a keresztnevét árulta el: Erik. Akkor találkoztunk, amikor Varju László országgyűlési képviselőt elkísértük ózdi útjára.

Erik Hétesen, az egyetlen, úgy-ahogy működő közkút közelében jött oda hozzánk. A legkevésbé se ejtette zavarba, hogy egy országgyűlési képviselő áll előtte. Kedélyesen belecsapott Varju László tenyerébe, aztán mondta és mondta…

Az ózdi cigánykolóniák vérlázító vízgondjáról már írtunk, Erikéről egy szót se. Nem, hisz a fiú gondjai nem azonosak a telepek gondjaival, nem is ott lakik, csak odament meglátogatni egy rokonát. Varju kérésére készségesen bepattant a kocsiba, hogy körbevezesse a telepeken, de egyből kikötötte; vissza kell ám őt vinni!

A helyi gondokról vasárnap értesült, akkor ért oda alkalmi munkából. A képviselő kérdésére azt is elmondta, hogy nyáron jó, mert ilyenkor a környékbeliek elmennek az Alföldre gyümölcsöt szedni.

(Ezért kevés arrafelé a munkaképes férfi, ezért állnak sorba leginkább gyerekek a vízért.)

– Nekem jár újrakezdési támogatás, vagy mi, csak nem tudom, mit kell csinálni – oldódott meg Erik nyelve. – Két hónapja jöttem ki az intézetből.

Varju ezen a ponton láthatóan megdöbbent.

– Intézet? De miért?

– Hát… – A fiú tehetetlenül megvonta a vállát. – Ha egy gyerek nem jár iskolába, a szüleit először megbüntetik, aztán elviszik intézetbe a gyereket. Engem tizenhat éves koromban vittek, ott éltem két évig. Két hónapja jöttem ki. A szüleim börtönben… Most volt ez az alkalmi munka, aztán Hétesre jöttem a nénémhez, de nem tudom, mi lesz később…

A képviselő összeszorított szájjal, tehetetlenül nézett az előtte kígyózó útra. Azért jött, hogy enyhítsen a szomjazók szenvedésén, megpróbáljon tenni valamit egy gyalázat ellen, amit egyébként Ózd egyetlen MSZP-s képviselője is megszavazott.

Nem szociálpolitikus, csak szociálisan érzékeny. Amikor a vagány cigányfiú inni kért, azonnal akadt számára ásványvíz a kocsiban, de, hogy az életét hogyan kellene megoldani…?

Amikor útjára bocsátották az intézetben, pontos címmel kellett volna útbaigazítaniuk, hova menjen az ígért támogatásért. Ez elmaradt.

Forduljon az önkormányzathoz, amely hőségriadó idején korlátozza a vízellátást? Vagy a helyi gyámügyhöz, amely cinikusan tűri kisgyerekek szomjaztatását…?

Egyik se tűnik járható útnak, de akkor hova vezet Eriké? A semmibe csak azért, mert egyetlen, egyszerűnek tűnő kérdésére senkitől nem kap választ? Mert egy iskolázatlan cigányfiú, börtöntöltelék szülőkkel?

Ez a fiú kijött az intézetből, és amint lehetett, alkalmi munkát vállalt. Nem akar hivatásos ingyenélő lenni, csak azt a támogatást szeretné megkapni, ami minden intézeti neveltnek jár. Csak meg kellene neki mondani, hova menjen, és némi pénzzel a zsebében talán ki tudna törni abból a környezetből, ahol jelenleg élni kényszerül…

(Forrás: www.11keruleti-hirhatar.hu)

 

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria