Címlap Nagyvilág Kitekintő Nyújtsd a kezed! – kilencedszer Rimaszécsen

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Nyújtsd a kezed! – kilencedszer Rimaszécsen PDF Nyomtatás E-mail
Kitekintő
Írta: Administrator   
2013. június 17. hétfő, 17:36

Ismét a figyelem középpontjába került Rimaszécs, ugyanis immár kilencedik alkalommal rendezték meg a községben a Nyújtsd a kezed! országos roma szavalóversenyt.

A Nyújtsd a kezed! első évfolyamát még 1999-ben rendezték meg, Reisz Évának, az iskola akkori igazgatónőjének a kezdeményezésére, s Tiszacsernyőtől Naszvadig érkeztek versenyzők. A kétévente sorra kerülő szavalóverseny a harmadik évfolyam után megtorpant, majd 2008-ban a községben működő, s roma gyerekek szabadidős oktatásával foglalkozó Ternipe Polgári Társulás újította fel, s azóta évente adnak randevút egymásnak a vers- és prózamondó roma fiatalok.


2013-ban is több mint hetvenen neveztek be a versenybe, s bár a nyugati országrészekből az idén nem jöttek gyerekek, Tiszacsernyőtől Szepsin át  Ragyolcig képviselték a középső és keleti régiókat. Vannak olyanok, akik csak itt merik magukat megmutatni, de a résztvevők között nem egy olyan gyakorlott vers- és prózamondó is akad, akivel a Tompa Mihály Napokon is rendszeresen találkozhatunk.

Közéjük tartozik Oláh Balog Lívia is, aki a rimaszombati Kereskedelmi Akadémia elsőéves tanulója, s aki az alapiskola első osztályától kezdve részt vesz a Tompikán, de a Nyújtsd a kezed!-et is rendszeresen látogatja. Évekig mesékkel indult, méghozzá az országos döntőben is számos babért learatva, de az idén műfajt váltva,  Hervay Gizella Előszó című versét választotta. El is jutott vele ismét Rimaszombatba, ahol ugyan csak bronzsávos lett, de mint Czajlik József, a zsűri elnöke megjegyezte, igen tehetségesnek tartja, s ha továbbra is makacsul képzi magát, valószínűleg az elkövetkező években is a legjobbak között találkozhatunk vele.

A negyedik kategóriában mindössze egy ellenfele akadt, Balog Krisztián, a rimaszombati Egyesített Szakközépiskola diákja, aki másodszor jött el a versenyre. Móra Ferenc Hegedű című költeményének közvetlen eszközökkel való tolmácsolásával a zsűrit is alaposan meglepte. Sebők Valéria, a zsűri elnöke (a zsűri további tagjai között ott találhattuk B. Kovács István gömörológust, Ádám Zitát, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos alelnökét, Kolár Pétert, a kassai Thália Színház volt igazgatóját, Nagy Katalint, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatónőjét vagy Molnár Zsuzsát, a Magyar Közösség Pártjának járási titkárát) hosszú évekig volt a Tompa Napok főszervezője, is meglepve állt a fiatalember teljesítménye előtt, aki szerinte ezzel akár a Tompika országos döntőjében is megállná a helyét.

A rimaszécsi rendezvény elsősorban a környékbeli gömöri kisiskoláknak nyújt remek megmutatkozási lehetőséget (bár az utóbbi években már a községbe való eljutás is egyre nagyobb gondot okoz, miután a vasúti közlekedést teljesen felszámolták), a cakói, baracai, nemesradnóti, hanvai gyerekek rendszeres résztvevői a versenynek, s mindig akad közöttük egy-egy kiemelkedően tehetséges fiatal, bizonyítván, hogy a tehetség nem helyfüggő. Vannak persze, akik kétségeiket hangoztatják, s nem értik, miért kell a magyar anyanyelvű romák számára külön szavalóversenyt rendezni, a remek hangulat viszont arról árulkodik, hogy ezek a gyerekek egymás társaságában jobban érzik magukat és képesek megnyílni.

André Richárd például igen mostoha körülmények között lakik a családjával Nagytárkány közelében. Orlovský Erzsébet tanárnő viszont látott tehetséget a gyerekben, s mint mondja, Richárd először mozdult  ki otthonról, s idefelé utazván, legalább Kassát is megmutathatta neki. Igaz, az utazás nem volt zökkenőmentes, s kénytelenek voltak inget is kölcsönözni, de az itt szerzett élmények valószínűleg egy életre elkísérik majd Richárdot. S ha már Oláh Balog Líviát megemlítettük, nem hagyhatjuk ki a „tapasztalt rókák” közül a ragyolci alapiskola tanulóját, Galamb Krisztiánt vagy a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola végzős diákját, Oláh Norbertet (a minap az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen mindketten aranysávot szereztek), aki A bugyuta ember című meséjével tett pontot a rendezvény hivatalos részére. A díjkiosztó gálaműsorban ugyanis a győztesek mellett fellépett a rimaszombati Speciális Alapiskola tanulója, Balog József, aki az idén a Tompika hatodik kategóriájában a döntőbe jutott, s talán ő volt az első, aki felfedezője, Páko Mária támogatásával a speciális alapiskolába járók közül eljutott az országos döntőig, míg a finom ebédhez a muzsikát Trifonti Iván és zenekara (ifj. Botos Béla – brácsa és id. Botos Béla – nagybőgő) szolgáltatta.

Mivel jövőre jubileumi év lesz, a szervezők szeretnék, ha a Csemadok Művelődési Intézete szakmailag is felkarolná a rendezvényt, s az a Szlovákiában élő minden magyar anyanyelvű, az irodalmat kedvelő, magában bátorságot érző roma gyereket megszólítaná. Ahogy remélik, 14 év után végre a község is magáénak érzi majd az országos rendezvényt.

I. kategória – vers: 1. Poľák Dániel (Tornalja), 2. Krága Vivien (Tornalja) és Hudák Jessica (Szepsi), 3. Szajkó Tamás (Nagybalog), Bari Katalin (Cakó) és Váradi Eugénia (Hanva); I. kategória – próza: 1. Botos Annabella Andrea (Baraca), 2. Danyi Virág (Rimaszécs), 3. Zsíros Alex (Hanva); II. kategória – vers: 1. Busa Gabriella (Rimaszécs), 2. Hugyár Elvira (Tornalja), 3. Oláh Letícia (Feled), 4. Váradi Judit (Nemesradnót), 2. kategória – próza: 1. Galamb Krisztián (Csákányháza), 2. Brindzák Rebeka (Tornalja) és Dankó Attila (Bátka), 3. Páko Zoltán (Rimaszécs) és Grulyo Malvinka (Szepsi); III. kategória – vers: 1. Lakatos Diana (Tornalja), 2. Váradi Szabina (Rimaszécs); III. kategória – próza: 1. Oláh Norbert (Fülek), 2. Tippan Bettina (Tiszacsernyő), 3. Urbancsok Erik (Ragyolc) és Oláh Alexandra (Feled), IV. kategória – vers: 1. Oláh Balog Lívia (Balogfala) és Balog Krisztián (Nagydaróc)

 

(gomorilap.sk / Juhász Dósa János, fotó: Gecse Attila)

 

Módosítás dátuma: 2013. június 17. hétfő, 17:50
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria