Címlap Könyvajánló Kérdések és válaszok a cigányságról

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Kérdések és válaszok a cigányságról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. június 05. szerda, 21:19

Kérdések és válaszok a cigányságról címmel jelent meg könyv a romák világáról, történelméről, kultúrájáról, a legnagyobb lélekszámú magyarországi nemzetiség életét érintő problémákról, a 2011-es népszámlálás adatairól, és arról, "ki a cigány": az, akit a többség annak tart vagy aki annak mondja magát.

A Napvilág Kiadó által gondozott, mintegy 170 oldalas kiadvány szerzője Szuhay Péter antropológus, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Fleck Gábor szociológus kutató, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára, ők korábban több dokumentumfilm és tanulmány készítésében közösen is részt vettek.

A kötet egyes témái kérdésenként és tematikai bontásban is olvashatók, az áttekintést rendhagyó módon két tartalomjegyzék is segíti. A kiadvány - ismertetője szerint - arra tesz kísérletet, hogy "a közgondolkodásban és közbeszédben erősen jelen lévő előítéletek helyett (...) tényeken és adatokon nyugvó válaszokat" adjon az olvasóknak.

Mint írták, a szerzők azt akarják bemutatni, hogy az egyszerűnek tűnő kérdések mögött összetett problémák rejtőznek.

A könyv írói így olyan, "egyszerűnek tűnő" kérdésekre próbáltak meg választ adni: "van-e cigány színvilág?", "valóban a cigányok vérében van a zene?", "a romák kultúrája a kívülállás kultúrája?", lehet-e cigány képzőművészetről beszélni?, "cigány zene-e a cigányzene?", ki tekinthető cigánynak?

Ez utóbbi kérdést azért tartják érdekesnek, mert a népszámlálási és a szociológiai vizsgálatok adatai, illetve becslései között jelentős az eltérés. Utóbbi sajátossága, hogy nem azok számát mutatja, akik magukat cigánynak tartják, hanem azokét, akiket "a többség és a különböző intézmények cigányként tartanak számon".

A 2003-2004-es szociológiai vizsgálat a magyarországi cigányság létszámát 550 ezer és 600 ezer közöttire "valószínűsítette", miközben a 2001-es népszámláláson mindössze 194 ezren mondták magukat cigánynak. A 2011-es népszámláláson már 309 ezren vallották magukat romának, ám szakértői becslés akkor nem készült.

A kötetet szerda este mutatják be a szerzők jelenlétében a budapesti KuglerArt Szalonban; a beszélgetést Orsós Éva az egykori Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal volt elnöke vezeti, a rendezvény vendégei között lesz Szalóki Ági énekes.

Forrás: MTI

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria