Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Etnikai zászlók PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Takács Boglárka   
2013. április 09. kedd, 14:00

... A székely zászlóról manapság sok szó esik, de az egyik érdekes tulajdonságáról eddig keveset hallhattunk. Zászlói leggyakrabban országoknak vannak, a székely zászló viszont egy népcsoport és autonómiamozgalom lobogója. Az etnikai zászlók az elmúlt évtizedekben világszerte egyre népszerűbbek lettek, így elmondhatjuk, hogy a székelység is része a nemzetközi trendeknek!

 

Már az ősmagyarok is?

Az első zászlók törzsek és népcsoportok harci lobogói voltak – már korábban írtunk az ősmagyarok valószínűleg vörös zászlajáról, sőt Mohamed próféta törzsének zászlajáról is. De csak jóval ezután, a 19. századi nemzetállamok korában vett nagy lendületet a zászlótervezés és szabványosodtak a nemzetek jelképei. Napjainkra a nemzet és az állam fogalma szétvált egymástól, de a meglévő nemzeti szimbolikájú zászlók általában maradtak az államok lobogói. Mellettük viszont megjelentek a kimondottan népcsoportokra utaló etnikai zászlók, amelyeket főleg nemzeti kisebbségek, országgal nem rendelkező népek, függetlenségi mozgalmak használnak.

Beás zászló tudtunkkal még nem született, de a beás cigányok általában elfogadják a roma zászlót, habár nem feltétlenül érzik magukhoz közel állónak.

Magyarországon a leggyakrabban használt etnikai zászló valószínűleg a roma zászló. Ezt az 1971-es londoni roma világkongresszuson tették a teljes roma nép zászlajává. A kék és zöld színek az eget és a földet jelképezik, közöttük a tizenhat küllőjű kerék pedig a vándorlás és haladás szimbóluma.

A kerék egyes vélemények szerint az indiai zászló, egy hagyományos állami zászló mintájára került a lobogóra – ennek közepén Asóka császár 24 küllőjű dharma-kereke látható. (A leggyakrabban nyolc küllőjű dharma-kerék a buddhizmus egyik szimbóluma.)

Forradalmi hevület

Rengeteg etnikai zászló létezik, így most csak néhány olyat emelünk ki, amely a politikai hírekben manapság gyakran előkerül. A katalán zászló nekünk, magyaroknak különösen ismerős lehet. Ez a lobogó valószínűleg a magyar árpádsávokkal azonos eredetű, azaz az Aragóniai Királyságból származik. Egyes katalán történészek ezt vitatják – szerintük épp fordítva, Aragónia vette át a jelképet a katalánoktól.

A berber szó a magyar barbárral közös eredetű, és az önállósági törekvésekkel párhuzamosan napjainkban egyre kevésbé népszerű. Egyelőre még a nem amazigh beszélők szóhasználatában nem váltotta fel a nép önmegjelölése, de lehet, hogy a közeljövőben erre is sor kerül – hasonlóan, mint a korábban lappoknak nevezett számik esetében.A hírekben a közelmúltban szintén sokat szerepeltek a magukatamazighnak (tsz. imazighen) nevező berberek. Líbiában az arab Kadhafi diktatórikus rezsimje szigorúan korlátozta a berber kisebbséget, a diktátor bukásával viszont berber kulturális reneszánsz vette kezdetét, amelynek egyik legfontosabb szimbóluma a különböző országokban élő berbereket összekötő etnikai zászló. Ha képet szeretnénk alkotni a közhangulatról, nézzük meg Dania Ben Sassi énekesnőt, amint az „A forradalmár a mi csillagunk” című dalt énekli Tripoliban egy koncerten, miközben a közönség lelkesen lobogtat:

A berber zászló szimbolikája hasonlít a roma lobogóéra, de ez valószínűleg teljesen véletlen egybeesés. A kék a tengert jelképezi, a zöld a természetet és a hegyeket, a sárga pedig a Szaharát. A középen látható vörös színű jel a berber ábécé ezza betűje (?), az amazigh (’szabad férfi’) szóból került a zászlóra és a szabadságra utal.

Általánosságban is jellemző az etnikai zászlókra, hogy feltűnő helyen szerepeltetett népi motívumokat tartalmaznak. Ezeket a mintákat olykor nehéz lerajzolni, így gyakoriak a leegyszerűsítések, különösen a házilag készített lobogókon. A székely zászlón látható nap és hold ugyan könnyen lerajzolható, de nem kézenfekvő helyen találhatóak, így ebben az esetben is születtek alternatív változatok.

Valószínűleg annál inkább gyakoriak a házilagos, olykor pontatlan zászlóverziók, minél jobban ragaszkodik a népcsoport a jelképeihez, hiszen ha nem keltene a zászló érzelmeket, nem állna neki senki maga elkészíteni... Következő példánk szintén az érzelmek kifejezésével kapcsolatos, de egészen más módon!

Énekeljünk róluk

Az észak-amerikai indiánok körében is igen elterjedtek az etnikai zászlók. Gyakran nemcsak a különböző indián népeknek, hanem az ezeken belüli kisebb csoportoknak is külön lobogójuk van. Emellett számos „zászlódal” is létezik, amelyeket csoportos összejöveteleken, az úgynevezett pow-wow-kon énekelnek. A zászlódalok általában az összejövetel kezdetén hangzanak el, amikor behozzák a lobogókat, ilyenkor az európai himnuszokhoz hasonlóan feláll a hallgatóság. (Az előadók körülülik a dobot, így ők ülve maradnak.) A zászlódalok célja leggyakrabban az indián háborús veteránokról való megemlékezés, nekik szóló tiszteletadás.

A következő krí zászlódal a kanadai krík az angol királynővel kötött szerződéséről és az ennek emlékére megalkotott zászlóról szól:

Születő államok

Az etnikai zászlókból, függetlenségi mozgalmak lobogóiból idővel állami zászló is válhat. A Dávid-csillaggal díszített modern izraeli zászló például eredetileg a cionizmus lobogója volt – ez a 19. században indult politikai mozgalom azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a diaszpórában élő zsidók költözzenek Izrael földjére. Ekkor még a terület Palesztína néven brit mandátumterület volt. Izrael állam 1948-as megalakulásával a cionista zászló lett az ország zászlaja is.

A palesztin lobogó szintén etnikai zászló, a török Oszmán Birodalom ellen 1916-18-ban fellázadó arabok zászlajából ered. Színei a sorozatunkban korábban bemutatott pánarab színek.

Miután mindkét zászló erős etnikai tartalmú, az izraeli-palesztin föderációs elképzelések (az úgynevezett „egy állam megoldás”) egyes hívei kombinált lobogókat javasolnak, de ezek egyelőre nem nyertek teret.

Egységben az erő

Napjainkban már olyan zászlók is léteznek, amelyek egész népcsaládokat jelölnek. Ilyen például az ausztrál őslakos népek közös zászlaja, amely két okból is különleges: egyrészt 1995-ben Ausztrália hivatalos lobogói közé is beiktatták, másrészt pedig nem használható fel szabadon. Tervezője, Harold Thomas őslakos művész fenntartotta a zászlóval kapcsolatos szerzői jogait, és ingyenesen csak nonprofit célokra engedélyezi a használatát. 2010-benkisebb botrány is kapcsolódott ehhez a lobogóhoz: a Google gyerekrajzpályázatának egyik ausztráliai győztes munkáján szerepelt a zászló, de a Google Thomas állítása szerint nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, inkább átszerkesztette a rajzot.

Magyar vonatkozású hasonló zászlóról is tudunk: Szymon Pawlas tervezte a finnugor népek zászlaját. Ez egyelőre semmilyen szempontból sem hivatalos, habár a Finnugor Népek VI. Világkongresszusán felmerült, hogy el kellene fogadni.

Takács Boglárka /Nyelv és Tudomány

 

 

Módosítás dátuma: 2013. április 09. kedd, 14:10
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria