Címlap Jegyzet jegyzet Vannak cigány angyalok is?

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Vannak cigány angyalok is? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: L. Ritók Nóra   
2012. december 14. péntek, 20:03

Érdekes a karácsonyra készülődés azoknál a gyerekeknél, ahol az ünnephez nem tud kapcsolódni az ajándékvárás izgalma, a karácsonyi sültek illata, vagy a szaloncukrokkal feldíszített karácsonyfa. Érdekes és szomorú.

 

Bár az ünnepvárás előtt már érzékeljük ezt. A múltkor, még a havazás előtt rajzoltunk a gyerekekkel. Meséltem nekik a hópihék táncáról, és megsúgtam közben, hogy megfigyeltem már, ha szép képek készülnek a hóról, itt, a suliban, akkor mindig nagyon hamar leesik a hó is. Lehet, a rajzok csalogatják elő….

A jóslásomat a szokásos elgondolkodó tekintetek fogadták, majd láttam, az egyik kislány megborzongott. –Te nem szereted a havat? –kérdeztem. – Nem. Nem szeretem. – hangzott a válasz.- Azért nem, mert hideg van. És mindig fázom. Ahogy lenéztem a cipőjére, nem csodálkoztam. Az inkább nyárra való vékonyka sportcipőben tényleg fázhat.

Amikor leesik a hó, akkor mindig  meglendülnek a visszahívós sms-ek, a kabát, nadrág, cipő sok helyen hiányzik. Sok gyerek ébred reggel úgy, hogy hideg a szoba…és a kémények a legtöbb helyen csak este kezdenek el füstölni.

Amikor megint kerül egy ölnyi vékony fa. Gyakran indulnak a tanáraink ilyenkor úgy a telephelyeinkre, hogy az autókban a festékek, rajzlapok mellett csizmák, kabátok is lapulnak, és akinek szemmel láthatóan nagyon nem a hideghez való a ruhája, cipője, arra ott,  óra után ráadják.

Megfigyeltem már azt is, hogy ahol ezek a gyerekek laknak, azokban a szegregátumokban sosem állnak hóemberek a házak mellett. És nem látok hógolyózó, szánkózó gyerekeket sem. A tél örömeit nem élik meg. Nagyon nem. Mert ha hideg van, és  nincs megfelelő cipő, kabát, kesztyű, és a ház belül sem túl meleg, nos, ott nem kívánkoznak ki a hóba hancúrozni a gyerekek.

Az utolsó két hét nálunk már az ünnepi készülődés jegyében telik. Rajzolunk a Szent Családról, a Karácsonyról, a Szentestéről. Vagy csillogó ablakdíszeket készítünk, színes mécsestartókat, és persze befejezésképp, az utolsó órán mézest sütünk. Amit haza lehet vinni. Bár gyakran hamarabb elfogy. Még az iskolában. Karácsonyi dalokat hallgatunk, éneklünk. Próbáljuk ráhangolni őket a szeretetre, a várakozásra, ígérve, az alapítvány minden jó gyereknek eljuttat valami meglepit a Jézuskától.

Most a karácsonyi angyalokkal foglalkoztunk. Az egyik kislány ablakban kukucskáló gyerekeket rajzolt. Az ablakon kívül angyalok röpködtek. Amikor a színezésre került a sor, megint előjött a bőrszín kérdése. Mert azt világosan látja már, hogy a rózsaszín, az nem az igazi bőrszín…. Nyúl is a barna után, és ügyesen satírozza össze a két árnyalatot a gyerekek arcán. Az angyaloknál azonban megakad.

- Vannak cigány angyalok is?- néz rám. – Biztosan. – mondom. – Miért ne lennének? Közben eszembe jut egyikük pár évvel ezelőtti díjnyertes pályamunkája, mikor a huszárok ábrázolása volt a téma, és ő egy barna bőrű huszárt rajzolt…és címként pont egy ilyen kérdését adtuk neki: „Nem tudom, a huszárok között voltak e cigányok? Szerintem igen.”

Többen odafigyelnek, aztán véleményt mondanak. Többségük szerint az nem lehet. Az angyalok nem lehetnek cigányok. Végül mind beszínezi rózsaszínnel.

Az előző évekhez képest, talán már kicsit jobban várják az ünnepet. Érdeklődnek utána. Hála a ránk figyelő, kedves embereknek, és a cégeknek, akik társadalmi szerepvállalása felénk fordul, már készítjük a csomagokat. Bízunk benne, hogy sikerül majd sokuknak szeretetet, örömöt adni. Ami a másik világból jön. Amitől nagyon távol vannak. Abból a világból, aminek ők nem a részesei. Akiknek az angyalai nem lehetnek az ő világuk angyalai. De a karácsonykor onnan áradó szeretet talán közelebb hozza őket. Amit egyszer majd viszonozni is képesek lesznek.

hvg.hu

Módosítás dátuma: 2012. december 14. péntek, 20:08
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria