Címlap Könyvajánló Czigányzenészek albuma

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Czigányzenészek albuma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. július 24. kedd, 17:12

Könyvajánló: A millenniumi idők kissé patetikus modorában íródott, a kor hangulatát kiválóan érzékeltető díszes kötet híres magyar cigányzenészek portréit nyújtja; azokat a zenekarvezetőket mutatja be, kik művészi szárnyakra kelve, a külföldön dicsőséget szereztek a magyar géniusznak - miként az előszóban olvasható.

Markó Miklós (1865-1933), a Rózsnyón született zenekritikus és újságíró 1896-ban megjelent művének hasonmás kiadását ajánljuk az Olvasónak. Mai szemmel nézve is - különös erénye, hogy a zenészportrékhoz arcképet is közöl, a régiek esetén metszeteket, a kortársakról fotókat. A kötet a magyar cigányzene olyan klasszikus alakjainak megidézésével indul, mint Czinka Panna, Lavotta János, Csermák Antal, Bihari János, Ruzicska János és Rózsavölgyi Márk.

A sort a kötet kiadása előtt elhunyt prímások folytatják, aztán a fővárosi zenekarvezetők és segédzenészek, illetve a vidéki prímások következnek. Markó Miklós külön fejezetben emlékezik meg az 1848-1849. évi szabadságharc tábori zenészeiről, a női muzsikusokról, akárcsak a zene- és népdalköltőkről vagy a szólójátékosokról.

Érdemes fellapozni a kor- és zenetörténeti élményszámba menő albumot, amelynek értékét fokozza, hogy a szerző hírlapírói könnyedséggel, számtalan személyes találkozás élményét is megosztja az olvasókkal, így például megismerhetjük a herczegnő czigánya, Rigó Jancsi és Chimay hercegnő legendás szerelmét, de számtalan nóta keletkezésének körülményére is fény derül.

Ha a cigányzene ma már nem is virágzik abban a szivárványos pompájában, mint e kötet születésekor, azért kár volna, ha az olyan máig élő nevek mellett, mint a Patikárus Ferkóé, Dankó Pistáé, Rácz Lacié vagy a Magyari testvéreké feledésbe merülne Fátyol Károly, Erdélyi Náci, Rácz Rudiné, Banda Marci, Radics Béla, Purcsi Miska, Goda Orbán, Bunkó Vince, Pityó Guszti, Szimliczius Barcza József vagy éppen Galuska Guszti személye. A magyar Cigány Miatyánk szövegével, valamint a cigányok hangszereinek leírásával záródó könyvet minden érdeklődőnek érdemes a figyelmébe ajánlani.

(Fekete Sas kiadó)

 

Módosítás dátuma: 2012. július 24. kedd, 17:29
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria