Címlap Nagyvilág Kitekintő Coloreski luma - Színes világ 2012

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Coloreski luma - Színes világ 2012 PDF Nyomtatás E-mail
Kitekintő
Írta: Administrator   
2012. június 28. csütörtök, 21:16

Van, aki nyitott szemmel mert nagyot álmodni. Álma arról szólt, hogy romákat, nem romákat játékosan megismertesse a roma mesevilággal. Hogy olvassák és megértsék, aki pedig megérti az olvasottakat, ábrázolja azt. Agnes Horváthová a szlovákiai Romano Kher megalapítója, vezéregyénisége, mostanra még nagyobbat álmodott. Ma már több segítője van, hiszen 2009-óta bővül a romákat bemutató irodalmi jegyzék, s a verseny iránt érdeklődők száma is. A cél, hogy minél többen megismerjék a roma kultúrát, és ezzel is hozzá járuljanak a különböző nemzetiségi kultúrák párbeszédéhez.

Pro Futuro, az első össz-szlovákiai méretű képzőművészeti verseny, mely a Romano Kher meghirdetésében a szakmai kezességet vállaló nemzeti népművelési központtal, a szlovákiai iskolaügyi minisztériummal, a szlovákiai könyvtárak szövetségével, a nyitrai kerületi népművelési központtal, a liptószentmiklósi központtal, a kassai kulturális központtal, valamint a "Mosoly, mint ajándék" gyermekotthonok baráti társaságával együttműködve került megvalósításra.

A többlépcsős versenybe a meghirdetők által ajánlott irodalmi jegyzék valamelyikéhez készített munkákkal lehetett benevezni.

A beküldött illusztrációk bármely technikával készülhettek, de csakis a roma közösségekhez, kultúrájukhoz és mesevilágukhoz kötődhettek.

 

A diákoknak (8-15 éves korosztály) az általuk választott könyvhöz, meséhez önállóan készített képgyűjteményt kellett készíteniük. A zsűri  307 munkát értékelt, minden kategóriában három helyezésre kerülhetett sor.

A díjazott szerzők 2012 június 21-én a kerületi népművelési központban Nyitrán vehették át nyereményeiket. A  zsűri döntéseit Adriana Récka művészettörténész, egyetemi tanár ismertette, Daniel Szalai akadémiai festő is elismeréssel nyilatkozott a versenyművekről, legfőképpen a kicsinyek dinamikusságát, színvilágát csodálva. A kiállítás anyaga másutt is bemutatásra kerül, szeptemberben már a Kassai Gyermek és Ifjúsági könyvtárban lesz látható.

Az első helyezést:  az I.A. (legkisebbek) kategóriájában Monika Lakatosová, a naszvadi szlovák nyelvű alapiskola 8 éves diáklánya, Mgr. Varjú Katalin tanítványa nyerte el, Varjú Katalin: Pénteken délig nyitva van az ég című könyvének ihletéséből született pályaművével. A laudáció kiemelte  a képzőművészeti kifejezés összhatását, a technikai megvalósítás és meggyőzően kifejezett tartalom összhangját (illusztráció).

(szerk.)

Módosítás dátuma: 2012. június 28. csütörtök, 22:31
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria