Címlap Aktuális pályázat aktuális páyázatok Mindszenty bíboros és a cigányok

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Mindszenty bíboros és a cigányok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. június 14. csütörtök, 07:30

Mindszenty-emlékév alkalmából a Székely János püspök által vezetett Kájoni János Cigánypasztorációs Csoport pályázatot hirdet Mindszenty bíboros és a cigányok címmel. Egy rövid történetet kell feldolgozni, amely Mindszenty bíboros és a cigányok között zajlott. Az elbeszélésben Mindszenty bíboros és a cigányok viszonyára vethetünk pillantást, amikor is a bíboros egyik útjáról hazatérvén lakodalmat ülő cigányokkal találkozott. A történetet Rekedt Rudi, Balassagyarmatról Torontóba kivándorolt cigányprímás őrizte meg:

A nép egyszerűen elállta az utat, a bíboros úrnak ki kellett szállnia az autóból és be kellett jönnie a lakodalomba. A banda kezet csókolt neki, de nekem nem engedte: »Miért csókolna kezet az egyik prímás a másiknak« – kérdezte mosolyogva, majd megáldotta a házasságot, s meghallgatott két magyar nótát is. Emlékszem, az egyik ez volt: Rácsos kapu, rácsos ablak, a másik pedig a Jaj de, jaj de messze mentem. A bíboros utána hosszan, s szomorúan nézett rám: »Te most jósoltál, vagy csak muzsikáltál nékem, fiam?«” (Forrás: Balogh Margit: Mindszenty, 159.o.)

A történet feldolgozása bármilyen formában megtörténhet, pályázni szabadon lehet, rajz, zene, tánc, dramaturgiai feldolgozás... kategóriában. A pályaműveket és egyéb feldolgozásokat oktatási és nevelési intézményektől, plébániai vagy gyermek közösségektől várják az ország bármely részéről.

A pályázó intézmények, közösségek részvételi szándékának jelzését, a regisztrációt e-mailben várják június 30-ig. Részletes programot, információs és a felkészüléshez szükséges egyéb segédanyagot a regisztrációt követően küldenek a pályázóknak.

Kapcsolattartó: Kissné Oláh Anita, telefonszáma 70/618-1630. levélcíme: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

A beérkezett pályaműveket szeptember 22-én állítják ki az esztergomi Szent Adalbert Központban egy nagyszabású cigány-nem cigány ifjúsági találkozón. Ugyanott adják át a Székely János püspök, Balog Zoltán miniszter és Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei Közgyűlés elnöke által alapított Vályi István díjat is - olvashatjuk a Ceferino Ház honlapján.

(Magyar Kurír)

 

 

Módosítás dátuma: 2012. június 14. csütörtök, 07:38
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria