Címlap Könyvajánló 83. Ünnepi Könyvhét

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

83. Ünnepi Könyvhét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. június 06. szerda, 17:55

Június 7-én, csütörtökön veszi kezdetét a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok, melyen 95 hazai és határon túli kiadó kínál olvasnivalót. A Magyar Örökség-díjas Ünnepi Könyvhetet és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, mint minden esztendőben, 2012-ben arra törekszik, hogy maradéktalanul valóra váltsa az egész világon példátlan hagyományra visszatekintő irodalmi és könyves ünnep alapítójának, Supka Gézának nyolc és fél évtizede megfogalmazott javaslatát. Mint ismeretes, 1927-ben Supka Géza, a Literatura című irodalmi folyóirat főszerkesztője a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Lillafüreden megtartott éves közgyűlésén javasolta, hogy legyen könyves ünnep Magyarországon. 1928-ban már meg is tartották Budapesten a „próbakönyvhetet”. Néhány év múlva már a vidéki nagyvárosok is csatlakoztak a rendezvényhez.

A szervező MKKE tehát 2012-ben is megszólította Magyarország minden számottevő településének polgármesterét, hogy idén június 7-11. között a legszebb terüket, utcájukat kultúratámogató gesztusként bocsássák az értékes könyveket megjelentető kiadók, hazai és határon túli magyar írók rendelkezésére.

Idén a könyvhét hagyományos központi helyszíne, a Vörösmarty tér és környéke mellett a fővárosban még öt kerületben, valamint szerte az országban több mint nyolcvan városban, községben lesz egyidőben könyvheti rendezvény. Tavaly 70 év után a határon túl, Kolozsvárott is volt magyar könyvhét, amelyet idén is megrendeznek az erdélyi városban.

A 83. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren, az oroszlános kút előtti színpadon, június 7-én 16 órakor Ferdinandy György, József Attila-díjas író nyitja meg. A Liszt Ferenc téren Grecsó Krisztián mond beszédet 17 órától. Előtte flash mobra, utána különleges programra kerül sor kortárs írók közreműködésével.

Az Ünnepi Könyvhét lényege író és olvasója személyes találkozása. Csak a központi helyszínen, a Vörösmarty téren több mint ezer alkalommal ülnek dedikáló asztalok mellé a magyar írók, költők, művészek. A MKKE megfogalmazása szerint: "Még csak hasonlóra sincs példa sehol a világon".

Az Ünnepi Könyvhét fontos eseménye még a kiadók könyvbemutatói és a színpadi program mellett a június 9-ei Könyvek Éjszakája, amikor nem csak éjszakába nyúlóan olvashatnak, vásárolhatnak és beszélgethetnek a jelenlévők, de lesz dedikáció, játék, és akinek kedve van, még táncra is perdülhet a Vörösmarty téri utcabálon.

A könyvheti rendezvényeken az irodalmat népszerűsítik színészek, zenészek, színpadi társulatok és nagy közönséget vonzó zenekarok. Budapesten fellép többek között Palya Bea, a Sebő Együttes, a Kaláka Együttes és a Göncölszekér zenekar, Huzella Péter, Gryllus Vilmos. A Gyermekkönyvnapok ifjú látogatóit az Ametist és a Figurina Bábegyüttes szórakoztatja. A Magyar Rádió régi együttműködő partnerként számos alkalommal élő adásban kapcsolja a könyvheti színpadokat, s tudósítói révén a vidéki helyszíneket is.

***

A rendezvényen a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság is részt vesz kiadványaival.

Rostás - Farkas György a nyitónapon, június 7-én a Vörösmarty téren,  Napkút Kiadó 115 sz. pavilonjában dedikál, 16-17 és 19-20 óra között. (A térképen nyíllal jelölve)

A 83. Ünnepi Könyvhétre 95 hazai és határon túli kiadó 335 újdonságot jelentet meg, kizárólag magyar szerzők köteteit, s ezek közül 46 szól a gyermekeknek.

A hagyományok szerint az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, 2012. június 7-én, 17.30 órakor, az Aranytíz Kultúrház Lovagtermében kerülnek átadásra a Szép Magyar Könyv 2011 Verseny elismerései.

A díjazottak:

Köztársasági elnöki különdíj: Beleznay András: Erdély történetének atlasza – Méry Ratio, Somorja

Miniszterelnöki különdíj: Száraz Miklós György: Mesés Magyarország – M-érték

Főpolgármesteri különdíj: Bán Dávid: Utazás a pályaudvar körül – Matúra TN – L’Harmattan

Antall József Emlékdíj: Korniss Péter – Závada Pál: Egy sor cigány – Corvina

Tamás László Emlékdíj: Hübner Teodóra borítója Réber László: Korrajz c. kötetéhez – Móra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíjai: Bárd Johanna – az Európa szövete c. kötet tervezéséért; Iparművészeti Múzeum – Dobrányi Ildikó Alapítvány

Pintér József – Folk György: Vonal c. kötetének tipográfiájáért; Noran Libro

Vargha Balázs – Ferkai András: Molnár Farkas c. kötetének tervezéséért; Terc.

Közönségdíj:

a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ Március 15. úti Könyvtára látogatóinak szavazata alapján:

Gaál Zsuzsa: Vacka-kóstoló – Móra

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének díjai:

Finy Petra: Maja tizenkét babája - Pozsonyi Pagony; Kiss Sándorné - Dr. Sato Noriko - Dr. Székács Anna: Dekiru 1. Japán nyelvkönyv -Nemzeti Tankönyvkiadó; Szabó Péter - Hoitsy György: Halak és halételek – Corvina; Ferkai András: Molnár Farkas - Terc Szakkönyvkiadó; Geskó Judit - Pierre Wat - Nádas Péter: Hollán Sándor: A Fa útja – Szépművészeti Múzeum; Réber László: Korrajz – Móra Könyvkiadó

 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének oklevelei:

A csuka parancsára – Manó Könyvek; Ratkóczy Gáborné - Szelczi Ivett - Urbán Mónika: Matematika gyakorló 1. - Mozaik; Bán Dávid: Utazás a pályaudvar körül – Matura TN - L'Harmattan; Bereznay András: Erdély történetének atlasza – Méry Ratio, Somorja; Crawshaw – Jackson: Civil bátorság – HVG Kiadó; Jankovics Marcell - Méry Gábor: A szepesszombati Szent György templom; Méry Ratio, Somorja; Korniss Péter - Závada Pál: Egy sor cigány – Corvina; Száraz Miklós György: Mesés Magyarország – M-érték Kiadó; Vrábel Krisztina: Főzd magad! - Alinea Kiadó; Wilhelmi: Miért sós a tenger? – Móra; Pölös Annamária - Kovács Nikoletta: Játékmozaik – Mozaik; VARRÓGasztroenterológia – Medicina; Bajnai Nóra - Bodor Lilla: Félvégtelen - Én tűsarok, te macskakő – Scolar; Kerouac: Úton, az eredeti tekercs – Európa; Batta András - Domokos Zsuzsa - Eckhardt Mária - Kaczmarczky Adrienne - Watzatka Ágnes: Génie Oblige! – Helikon; Haarberg, Orsolya és Erlend – Jökulsdóttir, Unnur : Izland - a végletek földje, Geographia Kiadó; Könyv, grafika - Korunk - Komp-Press Kiadó, Kolozsvár; Eckhardt Mária: Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma és a Zeneakadémia – Helikon

 

Az Ünnepi Könyvhét oldalán további részleteket találnak.

 

 

 

Módosítás dátuma: 2012. június 07. csütörtök, 07:18
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria