Címlap CTMT Programok, események A Közös Út Baráti Körének alakulására

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A Közös Út Baráti Körének alakulására PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Albert Ernő   
2012. február 29. szerda, 18:03

Régi igazság: az ember értékét az határozza meg, amit életében megvalósít. Amikor Rostás-Farkas György  és a nevével fémjelzett Közös Út - Kethano Drom évfordulóját ünnepeljük, akkor bizton elmondhatjuk: nem élt hiába eddig sem az, aki ennyi értéket fel tud mutatni. Mert Rostás-Farkas György író, költő, műfordító, néprajzkutató, újságíró, népnevelő, kitűnő szervező, a cigányság hagyományainak, nyelvének őrzője. S azt külön is kiemelhetjük, amit egyik 1992-ben megjelent művének címéül adott: Cigányságom vállalom. Olyan embernek ismertük meg, aki minden körülmények között kitartott a cigányság ügye mellett, népe fiának vallotta magát, minden tettét az határozta meg: használhat-e vele közösségének, társainak. Mert azt munkássága első pillanatától világosan látta: igen sok tennivaló vár rá azért, hogy népe felemelkedését a rendelkezésére álló eszközökkel elősegítse.

A szó erejével próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy sürgősen kell segíteni sorstársain, akik elmaradottságban és nyomorban élnek, sokan közülük nem tudják megszerezni a mindennapi betevő falatot. Gyötrő fájdalom azt nézni, hogy mennyi szenvedést jelent a munkanélküliség, akár azt is mondhatjuk, az éhezés.

S erre a felelősségre és tenni akarásra próbálta figyelmeztetni azokat is, akik valamely kedvező körülmények között több tudásra tehettek szert, és hangot adhatnak minden panasznak. Ezért toborozta a cigány értelmiséget, akik hasonló felelősségtudattal tekintenek a rájuk háruló feladatokra.

Több alkalommal részt vehettem az évente megrendezett tudományos értekezleteken. Minden összejövetelen meggyőződhettem, hogy akik ott megjelentek, előadásokat tartottak, kutatásaik révén mutatták meg a cigányság múltját, amellyel egyben a jelen tennivalóira is figyelmeztettek, a cigányság előbbre haladását akarták.

Arról is, hogy számos barátot szerzett a cigányságnak, akik a maguk helyén valamely segítséget nyújthattak számos életbevágó kérdés megoldásában. Nem kisebb jelentőségű az sem, hogy a sokak által kilátástalannak hitt cigány nyelv felújítását, terjesztését mindmáig egyik fő feladatának tekinti. Azért készített cigány-magyar szótárt, folyóiratában  két nyelvű írásokat közölt, társaival együtt cigány nyelvre fordítja, mind a magyar, mind a világirodalom jeles alkotásait.

Nagy értéknek tekintjük azt is, hogy felelősséggel és hozzáértéssel szerkeszti a Közös Út – Kethano Drom című folyóiratot. Itt is azt a lehetőséget kereste, hogy egy közös cél érdekében összegyűjtse a cigány értelmiséget, lehetőséget teremtsen megnyilatkozásaikhoz, terjessze a tudást a cigányság körében, barátokat szerezzen a segíteni akarók közül.

E köszöntő során nem tudjuk felsorolni sem, értékelni sem mindazt, amit élete eddigi szakaszában elért, ezért azt kívánjuk, hogy egészségben fáradhatatlanul végezze továbbra is mindazt, amit sikerrel elkezdett és máig megvalósított. Tiszteletre méltó teljesítmény.

Albert Ernő

 

 

 

Módosítás dátuma: 2012. március 04. vasárnap, 23:45
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria