Címlap Könyvajánló Integrációs Program Monoron

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Integrációs Program Monoron PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. február 02. csütörtök, 08:53

Előzetes a Közös Út - Kethano Drom hamarosan megjelenő  2012/1 számából: Pató Selam   Integrációs Program - Magyar Máltai Szeretetszolgálat (részlet):

 

Monor, Tabán: egy speciális cigánytelep a kertváros közepén, ami korábban egy romák és magyarok által egyaránt lakott ligetes terület volt. A városban élő nagyjából 1000 fős, asszimilálódott, integrálódni vágyó, és a szegénységi küszöb alatt élő roma lakosság utóbbi rétegének élettere. A városrész a rendszerváltás után telepesedett el. A foglalkoztatottság drasztikus mértékben visszaesett, és a munkanélküliség legnagyobb mértékben itt is a képzetlen, roma munkavállalókat sújtotta.

A lecsúszott réteget az önkormányzat egy idő után – fizetésképtelenség miatt – a szociális lakásokból is kilakoltatta. Az otthontalan ma nagyjából 60 család, (azaz kb. 450 fő, akiknek átlagéletkora 22 év) a gyakorlatilag két utca kereszteződéséből álló, 4000 nm-es Tabánban találtak otthont: cirkuszi kocsikban, lakókocsikban, különféle összetákolt bodegákban. Az alábbi állapotok létrejöttéhez elég volt a csaknem 10 év tétlenség mindenféle külső szerv, de legfőképpen az állam részéről.

A Tabán Integrációs Program 2004 decemberében indult: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Monor Önkormányzata, és néhány helyi civil szervezet kötött együttműködési megállapodást a telep integrálásáért. A program komplex módon működik, a gazdasági, kulturális, szellemi, fizikai/egészségügyi és az információs felzárkóztatást tűzött ki maga elé célként. Szeretné a kialakult szokásokat pozitív irányba elmozdítani, a konfliktusokat megoldani, a családokat, a kapcsolatokat erősíteni, esélyt teremtve ezekkel az életformaváltáshoz -, meséli Kiss Dávid project manager, aki mintegy hét évvel ezelőtt vágott bele itt a munkába.

Az egyik legsürgetőbb feladatnak a lakhatási feltételek javítása bizonyult. A területrendezés folyamatosan zajlik, azonban a rendezetlen tulajdonviszonyokat nagyon nehéz tisztázni. 2004 óta 11 életveszélyes felépítmény és 8 cirkuszi lakókocsi került felszámolásra. Felépült 10 krízislakás. A Szeretetszolgálat komfortos „szocpolos” házakat vásárolt, a beköltözőkkel szerződésben szabályoztuk a lakhatást és az együttműködés feltételeit.

2005/2006 telén a „Téli segítség” nevű program keretében 300.000 forintot költöttek a lakhatási feltételek javítására. Az összeg előre meghatározott helyekre került, a lakók többségében maguk végezték a munkálatokat. Ez a segítség nem végleges megoldás, de ideiglenesen mindenképpen szükség volt a tél átvészeléséhez. Ugyanez a mikro projekt 2008 telén is megismétlődött. 2006 őszén indult az első jelentősebb beruházás. A Szociális Minisztériumtól elnyert 20 millió forintból két lakóházat (ikerház) sikerült felépíteni.

A házak az önkormányzat tulajdonában vannak. Mindkét példamutató életet élő szerencsés családot, akik beköltöztek, alapos megfontolás alapján választották ki. A 3 év folyamán kilenc család költözött ki a telepről, és további húsz család jutott körülményeihez képest jobb lakhatási lehetőséghez, amit a lakók szociális alapon „bérelnek” a Szeretetszolgálattól. (...)

 

 

Módosítás dátuma: 2012. február 23. csütörtök, 09:11
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria