Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Ideje komolyan venni a mélynyomorban élő romák helyzetét!

By Administrator, on 24-11-2011 18:24

Történelmi fontosságú előrelépésnek tekinthetjük a romák integrációjának európai uniós stratégiájáról szóló Jelentés idén márciusban való elfogadását az Európai Parlament strasbourgi plénumán. A magyar EU-Elnökség egyik legfőbb eredményének számít, hogy június végén az Európai Tanács jóváhagyta és útjára indította a romák társadalmi befogadását célzó nemzeti stratégiák uniós keretrendszerét. Ezek után az Európai Bizottságra, valamint az egyes tagországokra hárul az uniós romastratégia, illetve az ennek részét képező nemzeti romastratégiák érdemi kidolgozása és végrehajtása.

Hosszú hónapok elteltével több európai parlamenti képviselőcsoport szóbeli választ igénylő kérdéseket intézett az Európai Tanácshoz, ezúton kérve számon az uniós stratégia életbeültetésének a késlekedését, a nemzeti stratégiai programok határidőre való benyújtásának az elmaradását, valamint a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés folytatódását, illetve a helyzetük javítására irányuló intézkedések elmulasztását. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja nevében Járóka Lívia és Simon Busuttil képviselők fordultak kérdéssel az Európai Tanácshoz, melyben az eddiginél határozottabb fellépését sürgetik a cigányság védelmében és érdekében.

Tőkés László erdélyi képviselőnk írásbeli hozzászólásával kapcsolódott be az Unió területén élő, mintegy tizenkét milliónyi cigány népesség helyzetéről szóló parlamenti vitába, melyre ma délután került sor a testület strasbourgi plenáris ülésén. A Roma Integráció Évtizede (2005–2015)elnevezésű európai program meghiúsulására visszautalva, az Unió erkölcsi kötelességének ítélte a romastratégia végrehajtását, hasonlóképpen a tagországok felelősségének saját stratégiai programjaik kidolgozását és életbe léptetését (Tőkés László hozzászólását mellékeljük).
Strasbourg, 2011. november 16.

 



ÍRÁSBELI HOZZÁSZÓLÁS:  a romák helyzetéről szóló EP-vitához

Köztudott, hogy az Unió tagállamainak ez év végéig kellene benyújtaniuk nemzeti stratégiáikat a romák társadalmi befogadását célzó európai romastratégia keretrendszerének részeképpen. Rendkívül lehangoló – és elgondolkodtató –, hogy a kitűzött határidő lejártának vészes közeledése ellenére, ez ideig csupán Magyarország és Románia készítette el tízéves stratégiai programját, valamint Svédország készített elő egy törvénytervezetet ebben az ügyben. A sajnálatos eset joggal idézi fel bennünk A Roma Integráció Évtizede (2005–2015) elnevezésű európai programnak a csúfos kudarcát – aminek éppenséggel a jóvátétele és behelyettesítése céljából jött létre a romák befogadásának uniós keretprogramja.
Ideje volna, hogy az Európai Unió és tagállamai végre komolyan vegyék nem csupán a társadalom perifériájára szorult és mélynyomorban élő, több mint tízmilliós lélekszámú cigányságot, hanem: legalább ennyire önmagukat, saját vállalásaikat!
Szégyen, hogy nem tudunk – vagy nem igazán akarunk – érvényt szerezni saját határozatainknak és megállapodásainknak.
Mind erkölcsi, mind gazdasági és politikai szempontból tekintve közös európai érdekünk, és valamennyi tagországnak saját nemzeti érdeke, hogy ennek a helyzetnek véget vessünk, és a tettek mezejére lépve, az általunk egységesen elfogadott uniós romastratégiát gyakorlatba ültessük.

Strasbourg, 2011. november 16.
Tőkés László
EP-alelnök

 

User comments Read more...
PDF Nyomtatás E-mail
Módosítás dátuma: 2011. november 24. csütörtök, 18:39
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria