Címlap CTMT Programok, események A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. október 07. péntek, 21:36

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten, a cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi tudományos konferenciáján.

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 1991 óta minden évben egy alkalommal nemzetközi konferenciát szervez a cigányság helyzetével, sorskérdéseivel kapcsolatos kérdések megvitatására. A Társaság elnöke, Rostás-Farkas György, József Attila díjas író, a hazai cigány közéletiség egyik alapító tagja.

A CTMT nevéhez fűződik az első nemzetközi Roma Holokauszt megemlékezés is, amelyre 1993-ban Budapesten került sor, 24 ország részvételével.

 

Az idei tanácskozáson  melynek a jezsuita rend Párbeszéd Háza ad otthont, a hazai és külhoni résztvevők az Európai Roma Stratégia megvalósíthatóságáról cserélnek eszmét. A házigazda-védnök Forrai Tamás SJ provinciális. (A képen: Forrai Tamás és Rostás-Farkas György a tanácskozáson)

Duray Miklós, mint a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság tevékenységét kezdetektől pártoló és figyelemmel kísérő a cigányság európai szintű jövőjéről beszélt.

Álláspontja szerint a legkeményebb változat az elvegyítés, amit asszimilációnak neveznek; enyhébb változata az integrálódás, ez viszont szétszóródást eredményez. Egyetlen elfogadható lehetőségnek a harmadikat, a beilleszkedést nevezte, amely az egységenkénti, közösségenkénti megmaradást jelenti.

Duray Miklós jelezte, nem kíván javaslatokat tenni, ugyanakkor úgy vélte: "azt kell megfogalmazni minden társadalmi és gazdasági gond mellett, hogy a romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg".

A politikus szavai szerint nem valószínű, hogy a mostani kisebbségi önkormányzati rendszer elégséges megoldást jelentene a cigányságnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van, ahol még ilyen sem létezik.

Mint fogalmazott, értéket menteni csak akkor lehet, ha "a saját intézmény és az állam intézménye összefog és ezt az összefogást törvény szabályozza". Kifejtette:az egész Kárpát-medence minden kisebbségben élő közösségének megmaradására, fejlődésére csakis az adottságainak megfelelő autonómia jelent megoldást.

A tanácskozáson részt vevők ajánlásokat fogalmaznak meg a roma stratégia vonatkozásában. A konferencián érintik az egyházak és a cigányság témakörét, a felzárkóztatást és az oktatást, a tehetséggondozás, illetve a kultúra kérdéseit.  (A képen: Duray Miklós és Raduly József a tanácskozáson)

(MHO/MTI )

**

Duray Miklósnak a konferencián elhangzott beszédét teljes terjedelmében Ashun- Figyelj című rovatunkban olvashatják.

 

Módosítás dátuma: 2011. október 09. vasárnap, 18:17
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria