Címlap Nagyvilág Kitekintő A romaintegráció útja Cigányszeren

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A romaintegráció útja Cigányszeren PDF Nyomtatás E-mail
Kitekintő
Írta: Sylvester Lajos   
2011. szeptember 12. hétfő, 21:07
A besenyői Cigányszer (Székelyföld) állapota meglep. Az egykori kerítés nélküli putrik mellé, vagy az ilyen telkek közé jóképű, takaros épületek, verandás házak kerültek. Szemmel láthatóan civilizálódik a falurész, az egész tájegység. Bő három évtizeddel ezelőtt erre járván elképesztő látvány borzadt szembe velem.
A putrisor alatt, a tó felé lejtő tágas térség egy összefüggő hulladék- és szeméttenger volt. Kidobott kályhák, a tóba begurított és félig iszapba süllyedt gumiabroncsok, a parton lyukas, deformálódott edények, és mindezt felülmúlta egy pancser munkával összeeszkábált kútgárdolásszerűség, benne a felszínhez közel álló talajvíz, s a putrik irányából egy szennyvizes csermely folyt – esős idő után voltunk – bele a kútba. A kerítés nélküli porták körül csontra hízott gebék, kutyafalkák és számtalan ricsajgó kölyök. És rengeteg faág. A tóparti fűzfák csonkosra mocskolva.
Néhány perc múltán néhányan a felnőttek közül is leereszkedtek a partra. Szóltam nekik, nem megfeddő modorban, hogy itt valami rendet kellene teremtenünk. Segítenek-e nekem? És elkezdtem halomba hajigálni az ágakat. Mellémálltak.
Mondtam – azt hittem játékból –, meg kéne mutassuk ezeknek a magyaroknak, hogy mi sem vagyunk alábbvalók, mint ők. Szemét, mocsok nemcsak ebben a fertályban "terem", hanem az egész parthosszon. A magyarok s a románok is ott hagyják, mint a kutya a valamijét, ahol a tűz mellé kuporodnak. Akad-e egy-két villa, gereblye, hogy ne kelljen ezeket a mocskos dolgokat kézbe vennünk?
Akadt vasvilla is, gereblye is. És megjött a munkakedvük is. Való­színű, az emberibb hang miatt, hiszen rájuk mindig kiabálni szoktak, őket mindig megróják valamiért. Azt is mondtam, hogyha a lakóhelyük körül rendet teremtünk, akkor meg kéne mutassuk a magyaroknak, hogy mi rendet akarunk. És megkérdeztem, hogy készíthetek-e fotókat arról, amint takarítunk. Ez valósággal megbabonázta őket. Pózolni akartak. Lebeszéltem, mondván, hogy mindenki rajta lesz a képen, de csak munka közben. És amikor még jövök, hozom a fotókat. Emlékbe. Hadd lássák mások is, hogy mi is vagyunk valakik.

És gyerekekkel együtt legalább huszonöt-harmincan gyűltek össze. Megjelentek a jó alakú, süldőkorú cigánylánylányok is, mikor a fotózást észrevették. Végigfésültük a tó egész besenyői partját. Halmokba gyűjtöttük a rengeteg hulladékot, szemetet. És, természetesen, a következő alkalommal vittem a fotókat. Marékszámra.

A tópart mostanra teljes egészében megváltozott. Itt-ott a tó vizének a szélén himbálózik egy-egy pillepalack, de az ki tudja, honnan sodródott ide. A tóparti hegyláb oldalán a föld sebei begyógyultak, szépen zöldellő gyep képződött az egykor a hazajáró csorda által is széttaposott út mentén, a régi, putriszerű házak szomszédságában formás épületek. Magyarok is telket vásárolnak, építkeznek itt. Vegyesen. A cigányok is igazodnak az ő ízlésvilágukhoz.

Dalnoki Sándor az idén húsz műanyag zsák szemetet, hulladékot gyűjtött össze. És nem vagonszámra. Sepsibesenyő egyébként Maksa községhez tartozó falu. Az itteni cigányokra jellemző – nem kedvelem a roma szót –, hogy a községközpontban is telket, házat vásárolnak. És úgy építkeznek, mint a magyar lakosság. Sokszor még jobb érzékkel.

Túl didaktikus leszek, ha kimondom: Székelyföldön ez lehet – most szóhasználati szavamat szegem – a romaintegráció útja. És ez talán az októberi népszámlálás alkalmával is érvényesül.
(Forrás. 3szek.ro)
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 12. hétfő, 21:18
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria