Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A romakérdés gazdasági szükségszerűség

By Administrator, on 06-08-2011 10:23

Balog Zoltán szerint a romakérdés megoldása nem csak "emberbaráti ügy", hanem gazdasági szükségszerűség is. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Siófokon, a Fidelitas nyári táborában tartott rendezvényen hangsúlyozta: "nemzetstratégiai túlélési kérdésről" van szó. Balogh Gergely, a Fidelitas alelnöke az eseményen azt a kérdést tette fel, hogy reálisak-e a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkársága által kitűzött célok - 100 ezer roma bevonása a munkába, 10 ezer romának érettségi, 5 ezernek egyetemi hely, 150 ezer szűrővizsgálat, 20 ezer új szakma és 16 új közösségi pont -, amikor a körülbelül 750 ezer magyarországi roma 70-75 százaléka mélyszegénységben él.
Balog Zoltán nagyon merész számoknak nevezte a kitűzött célokat, elárulva, hogy ő emiatt nem is támogatta azokat. "Személyesen a miniszterelnök javíttatta ki és írta fölül" azokat - mondta, hozzátéve, hogy ennek természetesen örült, mert ez azt jelenti, hogy az ügy támogatott a legfelsőbb szinten is.

Mint kifejtette, a magyarországi romalakosság átlagéletkora 24 év, tíz év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második gyerek cigány lesz. Hozzátette, hogy a cigányok közül egész Európában Magyarországon végzik el a legtöbben a 8 osztályt, de ha el is végzik, 70 százalékuk nem jut semmiféle szakmához; munkanélküli lesz, szociális segélyből és családi támogatásból fog élni. Az államtitkár úgy fogalmazott: ez olyan terhet jelent, amibe össze fog roppanni az ország, ha nem változtat ezeken a tendenciákon.   

Balog Zoltán azt mondta, az egyetlen megoldás, hogy a romák egy részét adófizető állampolgárrá kell tenni, akiket pedig nem sikerül, azokat el kell juttatni olyan helyzetbe, "akár kényszerítőerővel is", hogy maguk is hozzájáruljanak a megélhetési költségeikhez. Ezt a célt szolgálja a közfoglalkoztatás, mert ha munkahely nincs is elég, munka azért rengeteg van - tette hozzá.

Kitért arra: ennek van egy morális oldala, hogy mindenki tegyen valamit az ellátásért, amit kap, de van egy gazdasági oldala is, miszerint úgy kell ezt megoldani, hogy olcsóbb legyen, mint ha kizárólag segélyekkel kívánnák megoldani az érintettek létminimumhoz juttatását.

(Forrás:MTI)

User comments Read more...
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria